Информационен център на Министерство на oтбраната

ОССЕ трябва да се противопостави на руската блокада, заяви германският външен министър

ОССЕ трябва да се противопостави на руската блокада, заяви германският външен министър

Германският външен министър Аналена Бербок призова членките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да се противопоставят на блокадата от страна на Русия по време на срещата на организацията в Скопие, съобщи ДПА.

Процесите на вземане на решения в организацията трябва да бъдат засилени, “дори ако Русия е поставила огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина”, каза Бербок в кулоарите на годишната среща.

“Коварната игра на руското правителство имаше за цел също така да унищожи организации, които разчитат на мирно съвместно съществуване и сътрудничество, с неговата брутална война срещу Украйна“, каза Бербок и добави: “И ние няма да позволим това да се случи“.

През 2023 г. Германия предостави 21 милиона евро (23 милиона долара), за да гарантира, че ОССЕ може да продължи да функционира технически и да изпълнява работата си на място, каза Бербок. Фактът, че Русия не успя да унищожи ОССЕ, “е важен принос към нашия мирен ред. И този мирен ред трябва да продължи”, каза тя. Това също така означава да работим заедно, за да гарантираме, че има друго председателство за следващата година и ръководни позиции, които също могат да изпълняват работата на ОССЕ, каза тя.

Организацията има 57 членки, включително Украйна и Русия, като срещата ще продължи до петък. Групата е в криза, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва агенцията.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top