Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ наложиха санкции на 21 души и компании за подпомагане на Иран

[post-views]
САЩ налагат нови санкции на още 14 руски лица и на жената на Лукашенко

Министерството на финансите на САЩ съобщи вчера, че е наложило санкции на 21 ирански и чуждестранни граждани и организации за тяхното участие във финансови мрежи в полза на министерството на отбраната на Иран и други части от нейната армия, предаде Ройтерс.

В изявлението американското финансово министерство каза, че санкционираните са помогнали да се генерират средства за министерството на отбраната и за логистиката на въоръжените сили на Иран, на генералния щаб на иранските въоръжени сили и на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

„Иран генерира еквивалента на милиарди долари чрез продажби на стоки, за да финансира своите дестабилизиращи регионални дейности и подкрепа на множество регионални прокси групи, включително „Хамас“ и „Хизбула““, се казва в съобщението, имайки предвид палестинската ислямистка групировка и ливанските шиитски въоръжени сили и политическа партия.

Министерството на финансите каза, че иранската армия е използвала „сложни мрежи от базирани в чужбина фиктивни компании и брокери, които да позволят тези незаконни търговски дейности.“

Сред санкционираните са базираните в Иран компании Sepehr Energy Jahan Nama Pars Company и Pishro Tejarat Sana Company както и иранските граждани Маджид Азами, Елеас Вируманд Тоомадж и Сейед Абдолджавад Алави.. Министерството на финансите също наложи санкции на две базирани в Хонконг фирми, обвинявайки Puyuan Trade Co Limited в посредничество при продажбите на десетки милиони кондензат, форма на ултралек суров нефт, към HK Sihang Haochen Trading Limited.

Санкционирани бяха и няколко базирани в Обединените арабски емирства фирми. Те включват Unique Performance General Trading LLC, на които Sepehr Energy се съгласи да продаде ирански лек суров петрол за доставка в Китай, и OPG Global General Trading Co LLC, която предложи да продава суров петрол и бензин от името на Sepehr Energy на клиенти от Персийския залив за по-нататъшно изпращане до Европа, обяви министерството на финансите на САЩ. Освен това е санкционирана базираната в Дубай компания JEP Petrochemical Trading LLC, която платила на базираната в Дубай фирма Future Energy Trading LLC еквивалент на повече над 400 милиона долара за закупуване на ирански петрол от Sepehr Energy. Три други от засегнатите компании са намиращата се в Дубай A ТThree Energy FZE заедно с базираните в Шаржа брокери Tetis Global FZE и Royal Shell Goods Wholesalers LLC, които Sepehr Energy използвала за улесняване продажбите на ирански стоки на чуждестранни купувачи.

Освен това американското министерство на финансите каза, че е наложило санкции на четири фирми и три физически лица за подпомагане на незаконни финансови мрежи от името на Корпуса на на гвардейците на ислямската революция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани