Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломати на САЩ и България също не участват на срещата на ОССЕ в Скопие

[post-views]
Дипломати на САЩ и България също не участват на срещата на ОССЕ в Скопие

В Скопие официално беше открита 30-та министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Заради участието на руския външен министър Сергей Лавров форума  беше бойкотиран от първите дипломати на няколко европейски страни. Българският външен министър и вицепремиер Мария Габриел, както и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също пропуснаха днешното заседание.

Първите дипломати на повече от 50 държави се събраха в северномакедонската столица Скопие на министерската среща на  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Участието на руският външен министър Сергей Лавров очаквано хвърли сянка върху форума, след като представителите на Украйна, Полша, Латвия, Литва и Естония бойкотираха събитието, заради бруталната агресия на Русия срещу западния й съсед.

На форума се усети и отсъствието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който след кратко посещение в Северна Македония излетя за Израел.

Руският външен министър Лавров пристигна в Скопие късно вечерта в сряда, като в последствие стана ясно, че самолетът му не е прелетял над България, а над Турция и Гърция. Според руската информационна агенция ТАСС причината София да не разреши самолета на Лавров да прелети над страната е присъствието на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в делегацията му, която също е в санкционния списък на ЕС.

И докато за повечето първи дипломати в Европа присъствието на Лавров е противоречиво, то за върховният представител на ЕС за външната политика и сигурност Жопеп Борел това е шанс Москва още веднъж да чуе широкото осъждане на войната й срещу Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани