Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ОССЕ трябва да се противопостави на руската блокада, заяви германският външен министър

[post-views]
Експерти на ОССЕ са открили ясни признаци, че Русия е нарушила хуманитарното право в Украйна, се казва в доклад

Германският външен министър Аналена Бербок призова членките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да се противопоставят на блокадата от страна на Русия по време на срещата на организацията в Скопие, съобщи ДПА.

Процесите на вземане на решения в организацията трябва да бъдат засилени, „дори ако Русия е поставила огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина“, каза Бербок в кулоарите на годишната среща.

„Коварната игра на руското правителство имаше за цел също така да унищожи организации, които разчитат на мирно съвместно съществуване и сътрудничество, с неговата брутална война срещу Украйна“, каза Бербок и добави: „И ние няма да позволим това да се случи“.

През 2023 г. Германия предостави 21 милиона евро (23 милиона долара), за да гарантира, че ОССЕ може да продължи да функционира технически и да изпълнява работата си на място, каза Бербок. Фактът, че Русия не успя да унищожи ОССЕ, „е важен принос към нашия мирен ред. И този мирен ред трябва да продължи“, каза тя. Това също така означава да работим заедно, за да гарантираме, че има друго председателство за следващата година и ръководни позиции, които също могат да изпълняват работата на ОССЕ, каза тя.

Организацията има 57 членки, включително Украйна и Русия, като срещата ще продължи до петък. Групата е в криза, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани