Информационен център на Министерство на oтбраната

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита „Cyber Coalition 2023“, което е сред най-големите киберучения в света. Тази година в него се включиха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки, партниращи нации и структури на ЕС.

„Тези учения са особено ценни за отработване на взаимодействията между отделните заинтересовани страни в държавата. Ние разчитаме, че в сложна ситуация усилията ни ще бъдат подкрепени от нашите съюзници, така че за нас е ключово да разполагаме с изградени и работещи механизми за взаимодействие“, с тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към участниците от българска страна в учението по време на посещението си в Института по отбрана „проф. Цветан Лазаров“. Той добави, че една от задачите на Стратегическия преглед на отбранителната политика е именно да бъде идентифициран и предложен такъв механизъм за взаимодействие на национално ниво. Министър Тагарев изрази задоволство от участието на студенти и курсанти, което е съществен елемент за изграждане на капацитет за справяне с такива задачи и подчерта, че киберучения следва да се организират и на национално ниво поне веднъж или два пъти в годината.

По време на учението „Cyber Coalition 2023“ се упражняват реалистични сценарии, включващи използването на съвременни заплахи и ефекти в киберпространството. Основната цел е да се изгради кибер коалиция от структури на НАТО, на страните-членки и на партньорски държави, с цел укрепване на способностите на Алианса да възпира, защитава и да противодейства на заплахите в киберпространството.

В рамките на учението страната ни, която участва за единадесети път, си постави следните национални цели: да се създаде съвместен екип с представители на държавни структури, бизнеса и академичната общност, да се усъвършенства подготовката и натренираността на участниците за справяне с кибератаки и инциденти и да се отработят и тестват процедури и консултации за реагиране, докладване и сътрудничество на национално и съюзно ниво.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top