Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изходът от войната ще се реши на бойното поле

[post-views]
Изходът от войната ще се реши на бойното поле

Генерал-майор о.р. Съби СЪБЕВ

Паритет в усилията на страните и очаквания за зимния период

Изходът от войната ще се реши на бойното поле

Изтече и 21-вият месец на руската инвазия в Украйна, отново без значителни промени по фронтовите линии. Войната започна да придобива позиционен и изтощителен характер, и двете воюващи страни са пред дилема как и с какви цели да продължат военните действия през следващите месеци. По фронтовете се установи едно относително равновесие, независимо че Русия се опитва да го наруши. Това равновесие на силите е много нестабилно и може лесно да бъде наклонено в някои от двете посоки в зависимост от решенията, които ще вземат западните партньори на Украйна. Но и Украйна, и Русия остават с нагласата си, че изходът от войната ще се реши на бойното поле.

От друга страна обаче,

Украйна иззе инициативата в Черно море,

като не допусна действия на руския Черноморски флот (ЧФ) в северозападната му част и го принуди с по-голямата си част да напусне основната си база Севастопол и да се пребазира в по-далечни бази. Така Украйна ефективно „отвори“ коридор в Черно море за икономиката си, като блокира в нужната степен руския ЧФ.

Украйна проведе и поредица от успешни операции на източния бряг на Днепър, като руските окупационни сили не успяха да ликвидират украинските плацдарми.

Украинските войници вече са уморени от дългата война, но ще трябва да издържат поне и тази зима, краят на бойните действия засега не се вижда

И двете страни продължиха да си нанасят ракетни и дронни удари. Руските бяха по-масирани и насочени главно по цивилна инфраструктура, докато украинските бяха главно по руски военни обекти в окупираните украински територии с приоритет Крим.

Русия продължи да получава военна помощ от Северна Корея и Иран, предимно артилерийски боеприпаси и ударни дронове. Продължи да се увеличава руското военно производство, включително на високоточни управляеми ракети.

Украйна продължи да получава военна помощ от своите западни партньори, като заяви, че са й необходими повече средства за ПВО, артилерийски боеприпаси и далекобойни ракети.

Започна обучението на украински пилоти и инженерно-технически състав на самолет Ф-16 в САЩ, Дания и Румъния. В Румъния бе открит Европейският център за обучение на Ф-16.

Получаването на помощ за Украйна от САЩ и ЕС обаче се усложнява. Републиканци в американския Конгрес обвързват военната помощ за Украйна с представянето на ясна стратегия за украинска победа. А Унгария и Словакия блокират 50-те млрд. евро за Украйна от европейския бюджет. Но британският външен министър, както и американският и германският министър на отбраната при посещение в Киев увериха украинското ръководство, че помощта за Украйна ще продължи, колкото е необходимо.

Предвид на нарастващата роля на дроновете във войната Украйна увеличава собственото производство на БЛА, включително такива с голям обсег (1000 км) и продължителност на полета.

Въпреки сложните метеорологични условия през месеца по цялата фронтова линия продължиха ограничените тактически настъпателни и отбранителни операции на двете воюващи страни. Не бяха постигнати по-видими пробиви в отбранителните линии както в Южна Украйна, така и в Източна Украйна.

Украинските сили продължиха упорито да отбраняват Авдеевка  от атаките на силна група руски сили и запазиха инициативата в Южна Украйна като продължиха ограничените си офанзивни действия в две направления: Орехов–Токмак и южно от Бахмут. Лошото време и минните полета възпрепятстваха използването на по-голямо количество бронирани машини в западната част на Запорожка област, но украинските сили продължиха да атакуват руските отбранителни позиции с пехотни части. И на двете направления имат ограничен тактически успех, но без по-значим пробив на руската отбрана.

Същевременно украинските сили в западната част на Херсонска област

разшириха тактическите си плацдарми на левия бряг на р. Днепър,

което предизвика истерия в руското информационно пространство. УВС се опитват да изтласкат руските войски по-далеч от Днепър, за да бъде сложен край на постоянния руски обстрел на над 100 населени места в освободената част от Херсонска област на западния бряг на реката. За целта успяха да прехвърлят над две бригади морска пехота с част от бойната техника на левия бряг на реката и успешно удържат завоюваните плацдарми. На останалите участъци от фронта УВС водят основно отбранителни действия.

Руските сили провеждаха тактически офанзивни и отбранителни действия в опит да овладеят и задържат оперативната инициатива поне на източния фронт. Настъпателните им операции при Купянск и Авдеевка не постигнаха очакваните резултати независимо от понесените чувствителни загуби. Те търсят слаби места в отбраната на направленията на Купянск, Лиман и  Бахмут.

Руските окупационни войски понасят значителни загуби в неуспешните опити да ликвидират украинските плацдарми на източния бряг на р. Днепър, като от началото на операциите са загубили над 1200 убити, над 2200 ранени бойци и значително количество бойна техника.

Общите руски загуби през 21-вия месец на войната достигнаха: личен състав – 27 390; танкове – 391; ББМ – 587; артилерийски средства – 752; РСЗО – 76; средства за ПВО – 43; самолети – 3; БЛА – 437; крилати ракети – 27; автомобилна техника – 783; специална техника – 102. Това са най-големите месечни руски загуби на личен състава през втората година на войната.

Основна задача на УВС през зимния период най-вероятно ще бъде да продължават да изтощават руските сили с нанасяне на максимални загуби на същите в личен състав и бойна техника. За целта ще са им необходими

повече далекобойни и високоточни оръжия

и достатъчно боеприпаси.

Важна задача на УВС ще е да засилят кампанията си за блокиране на руските маршрути за доставки през предстоящата зима, да поставят в критично положение снабдяването на руските окупационни сили през зимните месеци и „замразят“ руските настъпателни операции. Това ще изисква разширяване на украинските ракетни и дронни удари по ключовите руски комуникации и логистични центрове. УВС вероятно ще използва по-широко дронове камикадзе за унищожаване на руската артилерия. Ще бъдат от важност също укрепването и разширяването на украинските плацдарми на източния бряг на р. Днепър в Херсонска област.

Руските окупационни сили ще продължат атаките си за овладяването на Авдеевка, както и да изтласкат УВС от загубени руски позиции, особено в Южна Украйна. Русия отново ще се опита да постави Украйна на тъмно и студено през зимните месеци, като ще подложи на системни ракетно-дронни удари енергийната инфраструктура на страната.

В следващите 3–4 месеца от критична важност е УВС да възстановят и увеличат бойния си потенциал. Генерал Залужни пределно ясно посочи от какво се нуждаят УВС. Има признаци, че Украйна започва да се готви за ново контранастъпление през пролетта – формират се пет нови бригади. За оборудването им са необходими около 150 бойни танка, 300 бойни машини на пехотата, поне 200–300 артилерийски системи, които трябва да й бъдат доставени своевременно.

В САЩ, Дания и Румъния вече започна подготовката на украински пилоти и инженерно-технически състав на самолети Ф-16. Може да се очаква, че към края на пролетта на 2024 г.

на Украйна ще бъдат доставени  42 броя Ф-16

а целта Украйна ще трябва да модернизира и изгради силна ПВО и ПРО на летищата, на които ще бъдат базирани новите самолети. Трябва да се очаква, че същите ще бъдат подложени на системни руски ракетно-дронни удари.

Ако боеспособността на руската армия бъде достатъчно отслабена с далекобойни украински удари в тила, и на УВС бъдат доставени необходимото количество оръжия и боеприпаси, те ще могат да започнат нова мащабна контраофанзива през пролетно-летния сезон на 2024 г.

От ключова важност е западните страни и особено САЩ да доставят своевременно на Украйна нужното въоръжение, включително с оперативен обхват, за да бъдат създадени нужните предпоставки за една гарантирано успешна контраофанзива през 2024 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани