Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви, че блокът вече има „стратегическо партньорство“ с Украйна

[post-views]
За ЕС най-важното е войната в Украйна да спре възможно най-скоро, заяви Шарл Мишел след срещата на върха ЕС-Китай

Европейският съюз вече има споразумение за асоцииране с Украйна, каза днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс, в отговор на въпрос, свързан с призива на Унгария ЕС да сключи „стратегическо партньорство“ с Киев преди началото на преговорите за присъединяване.

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за „стратегическо партньорство“ вместо да позволи на Украйна да премине на следващ етап по пътя към евентуално членство в ЕС. Той направи изявлението си преди срещата на европейските лидери на 14 и 15 декември, където ще бъде необходимо единодушието на всичките 27 страни членки, за да може да започнат преговорите за прием на Украйна в ЕС веднага щом страната изпълни всички окончателни условия.

Коментарите на Орбан рискуват провалят решението и да лишат Киев от желания резултат, докато страната се опитва да отблъсне руските войски, които нахлуха през февруари 2022 година.

„Имаме споразумение за асоцииране с Украйна, което предлага много възможности за тясно сътрудничество с Украйна“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, попитан за коментар на изказването на Орбан, в кулоарите на конференцията КОП28 в Дубай.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани