Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

137 заложници все още са в плен в Газа, съобщи Израел

[post-views]
Белият дом приветства новината за прекратяване на огъня между израелската армия и въоръжените палестински групировки в ивицата Газа

Общо 137 заложници все още са държани в плен в ивицата Газа след провала на едноседмичното примирие между Израел и „Хамас“, заяви днес говорител на израелското правителство, предаде ДПА.

Сред тях има 115 мъже, 20 жени и две деца, посочи говорителят Ейлон Леви, който заяви, че военните действия между страните са се възобновили рано тази сутрин, след като „Хамас“ изстреля ракети по Израел. Ислямисткото движение „Хамас“ отрича да е отговорно за възобновяването на сраженията.

Сред заложниците има и една жена с нейните двама малки синове, за които „Хамас“ твърди, че са били убити преди няколко дни, каза Леви. Според военен говорител обаче смъртта на заложниците не е потвърдена. По-рано „Хамас“ заяви, че Израел е отказал да приеме трите тела.

Заложниците са 126 израелци и 11 чужденци, каза Леви. Сред чужденците са осем тайландци и по един гражданин на Непал и Танзания. Един заложник има и френско, и мексиканско гражданство. По данни на семействата осем израелски заложници имат и германски паспорти.

Седем души все още са в неизвестност след голямото нападение на „Хамас“ на 7 октомври, когато хиляди палестински бойци нападнаха израелската територия. Бяха убити около 1200 души, повечето от които цивилни. Идентификацията на всички тела все още продължава. Около 240 души бяха взети заложници от „Хамас“ и отведени в ивицата Газа в деня на нападението.

Миналата седмица бяха освободени 105 заложници по време на прекратяването на огъня между Израел и „Хамас“. В замяна Израел освободи 240 палестински затворници. Преди това бяха освободени още четири жени, а една военнослужеща беше спасена при израелска операция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани