Информационен център на Министерство на oтбраната

Контролът над разрушен град в Източна Украйна е неясен

Българи в Украйна: Надяваме се на украинската армия и очакваме скорошен мир

Контролът над Мариинка, град в Източна Украйна, почти напълно разрушен от над едногодишни боеве, остава неясен. Според официални съобщения Русия е постигнала известни успехи в района, предаде Ройтерс.

Според повечето разкази Мариинка, която е раположена югозападно от намиращия се в руски ръце областен град Донецк, представлява призрачен град. На този фон ежедневно постъпват съобщения, че украинските сили отбраняват различни негови квартали.

Някога 10 000-ен град, сега жителите му са го напуснали.

Във вечерната си сводка украинският генерален щаб заяви, че руските сили са постигнали успех в опитите си да настъпят към селата около Мариинка, но не каза нищо за движение на войски вътре в града.

Руското министерство на отбраната не спомена нищо за населеното място в съобщенията си.

Неофициалният руски блогър Рибар коментира снимка, разпространявана в социалните мрежи, на която руските сили издигат националния флаг в югозападните околности на града. Украинските сили, добави той, продължават да контролират останалите квартали.

“Но ако сведенията за придвижане на руските войски на юг са верни, отстъплението на противника е въпрос, чието излизане на дневен ред все повече се приближава”, посочи Рибар.

Украински профили в социалните мрежи също отбелязват руско напредване, но цитират войници, които отричат войските на Москва да контролират целия град.

“Руснаците превзимат Мариинка от март 2022 г.”, се казва в една от публикациите на блога DeepState. “Мариинка е в развалини от повече от година.”

Съсредоточили се върху Източна Украйна, руските сили от средата на октомври атакуват град Авдеевка, на 40 км северно от Мариинка. Киев казва, че силите му контролират Авдеевка, въпреки че там не е останала нито една цяла сграда.

Украинският военен говорител Володимир Фитьо, говорейки пред националната телевизия, не спомена нищо за Мариинка и Авдеевка, но каза, че руските сили предприемат нападения в много участъци от 1000-километровата фронтова линия.

По думите му силите на Киев са отблъснали атаки край Купянск, североизточен район, превзет от Русия при нахлуването ѝ през февруари 2022 г., но отвоюван от украинските войски преди година.

Миналата година армията на Киев си върна обширни територии в хода на настъпление на североизток, но започната този юни контраофанзива на изток и юг постига само малки, поетапни успехи.

Президентът Володимир Зеленски признава, че напредъкът е бавен, но отхвърля всякакви схващания, че войната върви към патова ситуация, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top