Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН отмени оръжейното ембарго за сомалийските сили

[post-views]
Израел настоява шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци да подаде оставка

Съветът за сигурност на ООН отмени изцяло оръжейното ембарго за сомалийските правителствени сили, но продължи да поддържа санкциите срещу джихадистката групировка „Аш Шабааб“, предаед АФП.

ООН въведе общо оръжейно ембарго за Сомалия през 1992 г., но оттогава до голяма степен го облекчи по отношение на сомалийските сили.

Ембаргото не се прилагаше за доставки на оръжия за развитието на сомалийските сили за сигурност, въпреки че комитетът на ООН, който наблюдаваше санкциите, трябваше да бъде уведомен и можеше да възрази срещу някои тежки оръжия.

Първата резолюция, приета единодушно, отмени общото ембарго, премахвайки последните ограничения за сомалийското правителство.

Втора резолюция отново наложи оръжейното ембарго за „Аш Шабааб“, като запази забраната за доставка на оръжия, боеприпаси и военно оборудване на ислямистката групировка и „други участници, които имат намерение да подкопаят мира и сигурността в Сомалия“.

Посланикът на Сомалия Абукар Дахир Осман приветства тези действия.

„Вдигането на оръжейното ембарго ни дава възможност да се противопоставим на заплахите за сигурността, включително тези, които представлява „Ал Шабааб“, заяви той.

„То също така ни позволява да укрепим капацитета на сомалийските сили за сигурност чрез достъп до смъртоносни оръжия и оборудване, за да защитим адекватно нашите граждани и нашата нация.“

След като отбеляза значителен напредък, офанзивата на Сомалия срещу „Аш Шабааб“ е в застой от месеци, което поражда опасения относно способността на правителството да потуши 16-годишното въстание, водено от свързаните с „Ал Кайда“ бойци.

Сомалийската армия, в съюз с кланови милиции, е подкрепена от войски от Преходната мисия на Африканския съюз в Сомалия (ATMIS) в отвоюването на обширни територии.

Резолюциите на ООН призовават силите на ATMIS да бъдат сведени до нула до края на следващата година, като сигурността бъде предадена на сомалийската армия и полиция.

Въпреки това през септември правителството поиска тримесечна „техническа пауза“ за изтеглянето на 3000 военнослужещи.

Изтеглянето на тези военнослужещи „ще приключи по график на 31 декември 2023 г.“, заяви сомалийският пратеник, като добави, че правителството се ангажира силите на страната да поемат отговорностите по сигурността „в рамките на договорените срокове“.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани