Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ работят с Израел по план за предпазване на мирното население в Южна Газа

[post-views]
Израел се противопостави на Белия дом; САЩ: Виждаме ситуацията в Газа по различен начин

САЩ работят с Израел по план за минимизиране на вредата за цивилните при възможна военна операция в Южна Газа, съобщи високопоставен американски представител на фона на възобновените от Израел бомбардировки на анклава след провала на едноседмичното временно примирие с „Хамас“, предаде Ройтерс.

Израелското правителство се е съгласило каквато и операция да предприеме на юг, тя да не се провежда като тази на север, а вместо това израелските военни да обособят безопасни зони за мирното население, посочи неназованият източник след обиколката на американския държавен секретар Антъни Блинкън в региона, където дипломат номер едно на Вашингтон се срещна и с представители на Израел.

Източникът добави, че САЩ очакват да няма пълномащабно настъпление срещу Хан Юнис и Рафах, каквото е имало срещу града Газа.

Вашингтон призова Израел да ограничи зоната на бойните действия и да уточни къде палестинското мирно население би могло да потърси убежище в Южна Газа, казаха по-рано други официални представители.

По думите на пожелалия анонимност високопоставен източник сега се предвижда цели квартали в южната част на ивицата Газа да бъдат обявени за безопасни зони за гражданското население, но част от него може въпреки това пак да се наложи да напусне домовете си, ако се окаже в райони, където са се окопали бойци на „Хамас“.

САЩ ще продължат да разговарят с Израел за начина на прилагане на тези мерки, добави официалният представител.

Израел се закле да унищожи „Хамас“ заради безразборната атака, на която беше подложена еврейската държава от палестинското движение на 7 октомври, при която по израелски данни въоръжените нападатели са убили 1200 души и са взели 240 заложници. „Хамас“, които също са се заклели да унищожат Израел, управляват Газа от 2007 г.

Освен организаторите на атаката от 7 октомври Израел трябва да унищожи и ръководството на „Хамас“ на батальонно равнище, заяви източникът на Ройтерс.

Израелският щурм на Газа превърна значителна част от анклава в развалини. По данни на палестинските здравни власти, които бяха обявени за достоверни от ООН, е потвърдена гибелта на над 15 000 жители на Газа, а хиляди други са в неизвестност или може би са погребани под отломките, каквито опасения има.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани