Информационен център на Министерство на oтбраната

Тайван сключи сделка със САЩ за ракети за изтребители

Тайван откри 33 китайски военни самолета около острова

Тайван и САЩ подписаха поръчка за оръжия на стойност 17,2 млрд. тайвански долара (547 млн. щатски долара) за ракети за изтребители.

Министерството на националната отбрана (МНО) потвърди сделката, по информация на Liberty Times. MND обозначи покупката като “поръчка на оръжия за изтребители въздух/земя”.

Тъй като мястото на изпълнение на договора е районът на Тайтунг, където е разположено Седмото тактическо авиокрило на ВВС в авиобазата Тайтунг, анализаторите съобщиха, че тази поръчка е предназначена за ракети “въздух-въздух” и “въздух-повърхност” с голям обсег на действие за новомодернизираните изтребители F-16V Block 70 от САЩ.

Договорът на стойност 17 221 812 900 тайвански долара беше подписан на 13 ноември за закупуване на оръжия въздух/повърхност, произведени в САЩ. Договорът вече влезе в сила, но ще бъде напълно завършен едва след девет години, на 30 ноември 2032 г.

По време на заседание на Комисията по външни работи и отбрана на Законодателния юан през март 2022 г. законодателят от Демократичната прогресивна партия Чао Тиен-лин попита заместник-министъра на отбраната Алекс По какъв е напредъкът на Тайван в получаването на AGM-158 JASSM.

През януари беше съобщено, че военните се стремят да закупят крилатата ракета с малък обсег на действие AGM-158 JASSM с обсег на действие 370 км и ракетата с удължен обсег на действие AGM-158 JASSM, която има обсег на действие до 1000 км.

Законодателят Уанг Тинг-Ю е цитиран от Liberty Times да казва през юли, че от миналата година военните се опитват да придобият AGM-158, но САЩ все още не са дали ясен отговор.

Уанг заяви, че военните се стремят да получат ракетите като част от усилията си за изграждане на “многопластов потенциал за възпиране на удара от източник”, който включва противокорабните ракети Hsiung Feng II, Hsiung Feng III и Harpoon за военноморските сили и ракетните системи AGM-154 Joint Standoff Weapon, AGM-88 HARM, AGM-84H/K SLAM-ER и AGM-158 JASSM за военновъздушните сили.

Източник: bgnes

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top