Информационен център на Министерство на oтбраната

Арменски войник е бил убит от азербайджанската армия при сблъсък в близост до границата, съобщи Ереван

Арменски войник е бил убит от азербайджанската армия при сблъсък в близост до границата, съобщи Ереван

Арменски войник е бил убит днес от азербайджанската армия в близост до границата между двете кавказки държави, които са в обтегнати отношения и са се изправяли една срещу друга в няколко конфликта, предаде Франс прес, като цитира изявление на арменското министерство на отбраната.

“Азербайджанските сили откриха огън по арменска бойна позиция в Бардзруни”, в югозападната част на Армения, в близост до границата с азербайджанския анклав Нахичеван. Един арменски войник е бил ранен смъртоносно, съобщи министерството, като уточни, че се води разследване.

Инцидентът днес следобед, след като в четвъртък миналата седмица двете страни подновиха дискусиите за демаркация на общата си граница. Мирните преговори между двете кавказки държави са в застой, отбелязва АФП, като припомня, че Баку и Ереван бяха въвлечени в продължение на десетилетия в териториален спор за азербайджанския регион Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември след светкавична офанзива срещу арменските сепаратисти. Оттогава почти цялото арменско население в региона, над 100 000 от регистрираните 120 000 души, избяга в Армения.

Въоръжени инциденти, често водещи до жертви, се случват редовно и на официалната граница между двете държави. Мирните преговори между двете бивши съветски републики не бележат особен напредък, въпреки че техните лидери заявиха, че е възможно до края на годината да бъде подписано мирно споразумение.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top