Информационен център на Министерство на oтбраната

Великобритания, Финландия и Естония отработват мерки за защита на подводна инфраструктура в Балтийско море

The Sun: Великобритания проведе неуспешно изпитание на балистична ракета

Военноморските сили на Великобритания, Финландия и Естония отработиха мерки по защита на подводна инфраструктура в района на Балтийско море заедно с финландската гранична охрана, съобщиха финландските сили за отбрана, предаде Ройтерс.

В началото на октомври газопровод, свързващ Естония и Финландия, беше повреден заедно с три телекомуникационни кабела в района, който е известен с гъстата си инфраструктура по морското дъно.

Финландия и Естония подозират, че инцидентите с газопровода и кабела са свързани и смятат, че контейнеревоз, плаващ под флага на Хонконг, е причинил щетите, като е влачил котвата си по морското дъно. Китай заяви, че е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право.

Целта на съвместните учения, които продължават и утре, е да се развият способности за наблюдение и защита на подводната инфраструктура и да се отблъснат подводните военни заплахи, заяви Финландия.

“След инцидента с газопровода “Балтикконектор” много държави от региона на Балтийско море засилиха сътрудничеството и собствените си национални операции за морско наблюдение”, зави комодор Яне Хуско от финландското командване на отбраната.

И трите участващи страни са членове на НАТО, но учението се провежда в рамките на Съвместни експедиционни сили, сътрудничество в областта на отбраната, което обхваща скандинавските и балтийските държави, Нидерландия и Великобритания.

Великобритания заяви в четвъртък, че през декември ще изпрати седем кораба на кралския флот и самолет за патрулиране, които да участват в патрулите на JEF в региона.

През октомври Лондон информира, че планира да засили военното си присъствие в Северна Европа, включително като разположи 20 000 войници в региона идната година, за да помогне за защита на критичната инфраструктура на фона на нарастваща загриженост от евентуални руски саботажи, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top