Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британската армия изпитва недостиг от близо 20 милиарда евро

[post-views]
Сухопътните сили на Великобритания разрешиха на военнослужещите да си пускат брада

Британската армия е изправена пред недостиг от почти 17 млрд. паунда (19,8 млрд. евро) за финансиране на програмата за закупуване на ново военно оборудване, планирана за периода до 2033 г., предупреди британският национален одитор в доклад днес, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Програмата за закупуване на оборудване за периода 2023-2033 г. на стойност 305,5 млрд. паунда (356,2 млрд. евро) е „твърде скъпа, като очакваните разходи надхвърлят сегашния ѝ бюджет с 16,9 млрд. паунда“, се казва в заключенията на доклада на Националната сметна палата. Тази „черна дупка“ може да се обясни с инфлацията, но се дължи преди всичко с увеличаването на разходите за ядрените и военноморските програми, дължащо се на решението на Министерството на отбраната да даде приоритет на подмяната на средствата за осигуряване на ядрено възпиране, уточнява НСП.

В последната актуализация на отбранителната си стратегия, публикувана през март миналата година, консервативното правителство на Риши Сунак заяви, че планира да увеличи военните разходи на страната с 5 млрд. лири стерлинги за две години, по-специално за ядрената безопасност и за попълване на запасите си от боеприпаси, за да се справи със заплахите, особено от страна на Русия и Китай.

Въпреки това министерството на отбраната заяви пред националния одитор, че на този етап не възнамерява да отменя никакви проекти в краткосрочен план. Макар и „разбираема“, тази стратегия „рискува да се окаже нерентабилна, ако програмите, които продължават, по-късно бъдат отменени, намалени или отложени, тъй като са твърде скъпи“, се казва в изявление на директора на НСП Гарет Дейвис.

„Предвид войната в Европа и конфликта в Близкия изток това рискува да остави въоръжените ни сили без оборудването и живата сила, необходими за изпълнение на задълженията ни като член на НАТО“, критикува опозиционният депутат Джон Хийли, натоварен с въпросите на отбраната.

Говорител на министерството на отбраната подчерта, че докладът „не се основава на пълния план за оборудване, а на моментното състояние през април 2023 г.“.“Нашите въоръжени сили действат в свят на нарастващи конфликти и правителството работи, за да осигури (на нашите войници) това, от което се нуждаят, за да поддържат сигурността на Великобритания“, добави той.

 Говорителят също така потвърди ангажимента на правителството да увеличи бюджета за отбрана до 2,5 % от БВП (спрямо сегашните 2,1 %) „веднага щом икономическите и бюджетните условия го позволят“. По този начин бюджетът ще достигне 45,9 млрд. паунда (53,5 млрд. евро) за финансовата 2021/2022 г.

Водената от Русия война в Украйна подчерта необходимостта от допълнителни разходи за отбрана. Великобритания е важен съюзник и доставчика на военно оборудване за Киев, като в същото време инвестира в подобряването на отбранителната си готовност и разширяването на заводите за боеприпаси, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани