Информационен център на Министерство на oтбраната

Държавите от ЕС искат да улеснят налагането на санкции за пътни нарушения в чужбина

В ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна, заяви говорител на Европейската комисия

Страните членки на ЕС искат да улеснят санкционирането на лицата, които не спазват правилата за движение по пътищата, когато шофират в други държави от ЕС, предаде ДПА.

Министрите на транспорта на страните членки снощи се споразумяха да опростят трансграничния обмен на данни, за да се повиши пътната безопасност по европейските пътища.

Решението се основава на предложение, направено от Европейската комисия през март. Целта е да се даде възможност на властите в страните от ЕС в бъдеще да могат да санкционират по-лесно нарушенията, извършени в други страни от ЕС. Това включва например опасни маневри при изпреварване, употреба на алкохол или други наркотици зад волана или шофиране в насрещното платно.

Според съобщение за пресата държавите от ЕС искат новите правила да обхванат и нарушенията, свързани например с бягство от мястото на произшествие. Решението е междинна стъпка. Окончателните правила все още трябва да бъдат договорени с Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия през 2019 г. около 40% от трансграничните нарушения са останали ненаказани. Причината за това е, че нарушителите не са могли да бъдат идентифицирани или плащанията не са могли да бъдат събрани. Новите правила имат за цел да променят това.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top