Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Газа продължава: 600 000 души се евакуират след тежките боеве на юг

[post-views]
Войната в Газа продължава: 600 000 души се евакуират след тежките боеве на юг

Жителите на Хан Юнис преживяха най-тежките боеве и бомбардировки от началото на войната в Ивицата Газа. Израелската армия, с подкрепление от въздуха, води сражения със силите на Хамас именно в сърцето на втория по големина и важност град в анклава. Това доведе до принудителна евакуация на 600 хиляди души, посочват от ООН.

Принудително изселени от най-големия град в южната част на Ивицата Газа – Хан Юнис, вече са над 300 хиляди души. Палестинските бежанци обаче няма къде да отидат, защото лагерите вече са запълнени много отвъд максималния си капацитет, предупреди ръководителят на Агенцията за бежанците към ООН.

Основният път за изтегляне на бежанците от Газа остава затворен, тъй като е част от бойното поле и е изключително опасен, предупреди говорител на Израелската армия. Командването в Тел Авив смята, че част от лидерите на Хамас се укриват в Хан Юнис, като премиерът Бенямин Нетаняху настоя, че „смазващата сила“ е единственият начин за унищожението им.

Атаките продължават и на север, като е обсаден и най-големият бежански лагер в анклава – Джабалия, за който също се предполага, че е база на Хамас. Все по-често се съобщава и за сблъсъци в Западния бряг.

На фона на нарастващото насилие американското правителство за пореден път настоя да минимизиране на цивилните жертви. Появиха се дори спекулации, че е възможно редуциране на военната помощ за Тел Авив.  Подобна стъпка не се очаква, но вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен публично призоваха Израел да проведе по-прецизна операция, за да избегне още жертви. Статистиката сочи, че около 900 души са убити в Газа само през последния уикенд след края на временното примирие. Общият брой на жертвите от началото на войната в спорния анклав вече надхвърли 16 хиляди души, от които 7 хиляди са деца.

Междувременно израелската полиция публикува шокиращи кадри за нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, което всъщност провокира операцията в Газа. Свидетели разкриват детайли за брутални прояви на насилие – обезобразяване, осакатяване, изнасилвания и екзекуции, като оцелелите след зверствата се нуждаят от психиатрично лечение, посочват местните власти. Премиерът Бенямин Нетаняху призова към действие правозащитните организации и подчерта, че армията ще „изрине“ всяка част от Газа за постигането на целите си – спасяване на заложниците и унищожение на Хамас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани