Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че американски компании притежават украинска земеделска земя

[post-views]
Не е вярно, че американски компании притежават украинска земеделска земя

В социалните мрежи, уебсайтове, от български и чужди политици се разпространява невярното твърдение, че земеделската земя в Украйна е била разпродадена на американски компании. Това не е вярно.

Украинската земя е собственост само на украинци

Земеделската земя в Украйна е собственост само на украински граждани и компании, които са изцяло украинска собственост, а украинският парламент не е разрешавал закупуването на земеделска земя от американски компании. Инвестиционната компания BlackRock е привлечена от украинската държава в създаването на фонд за бъдещото следвоенно възстановяване на страната, но няма право да придобива украинска земеделска земя.

Няма регистриран нито един сорт ГМО

Забранено е и да се отглеждат ГМО култури, както също се твърди в редица публикации. Действащият от 2007 г. украински закон за генномодифицираните организми (ГМО) не забранява отглеждането на такива култури по принцип. Той обаче забранява те да се отглеждат без предварителна регистрация. Изискването е да бъдат описани в специален държавен регистър, който да позволява тяхното проследяване и прозрачността при използването им в храни или фуражи. В момента в Украйна няма нито един сорт ГМО, който да е регистриран за производство.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани