Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Галакси лийдър“ се превърна в атракция – хутите отвориха за посещения пленения кораб

[post-views]
Нови информации за инциденти в Червено море близо до Йемен

Плененият от хутите в Йемен кораб „Галакси лийдър“, с двама българи в екипажа, беше превърнат в туристическа атракция. Подкрепяната от Иран групировка допуска на борда всички, които искат да се качат, като дори извозва желаещите с малки рибарски лодки, показват разпространени в интернет кадри.

На желаещите да посетят кораба „Галакси Лийдър“, т.нар. от хутите туристи, е позволено да се качат на палубата. Там те стъпват по огромни американски и израелски флагове и имат възможността да си направят селфита.

Припомняме, че на 19 ноември плаващият под бахамски флаг кораб беше отвлечен в Червено море от йеменските хути. Вече трета седмица двама българи – капитанът и първият помощник-капитан на кораба, остават в плен в малкото пристанище Ал Салиф. С тях е целият екипаж, в чийто състав са още 23-ма души от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния. В последните дни, стана ясно по-рано, моряците са получили възможност да се свържат със своите семейства.

Отвличането на „Галакси Лийдър“ се оказа първият от поредица набези на хутите в Червено море. Още тогава подкрепяната от Иран групировка определи израелските кораби като своя легитимна цел в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа и се закани да продължи с атаките срещу тях, докато не бъдат прекратени бойните действия в анклава. Само преди дни поредни два търговски кораба бяха нападнати с ракети и дронове и само бързата намеса на американския разрушител „Карни“ предотврати трагедията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани