Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния получава кораб за търсене на мини в Черно море

[post-views]
Самолетоносач за дронове ще бъде построен в Румъния

Румъния ще получи до края на годината морски миночистач от Великобритания, с който ще се включи в съвместната инициатива с България и Турция за търсене на мини в Черно море.

Това съобщи в интервю за телевизия „Диджи 24“ министърът на отбраната Анджел Тълвар, който е на посещение в САЩ заедно с премиера Марчел Чолаку.

Министърът отбеляза, че Румъния е засегната от ситуацията в Украйна, и напомни, че в Черно море бяха откривани мини, а останки от дронове попаднаха на територията на Румъния след руски атаки срещу пристанищна инфраструктура в Украйна.

„Румъния от дълго време се опитва да представи региона на Черно море като регион от интерес за алианса, за източния фланг и за ЕС. (На срещата на върха на НАТО) във Вилнюс беше посочено ясно, че Черно море има особена важност, като се има предвид поведението на Русия и фактът, че Русия нападна друга страна напълно неоправдано, нарушавайки международното право“, казва министърът.

Румъния купи общо два миночистача от Великобритания, за да запълни недостига на оборудване за Черно море.

Тълвар казва още, че само Румъния ще разполага с подобни кораби от държавите, които обявиха инициатива за разминиране в Черно море – България и Турция.

На въпрос за възможността Букурещ да се сдобие и с подводници министърът посочи, че въпросът се обсъжда, но не може да се посочи конкретен срок, тъй като разговорите на този етап са неформални.

Източник: dnevnik.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани