Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония, Великобритания и Италия в сътрудничество за съвместно разработване на изтребители

[post-views]
Япония, Великобритания и Италия в сътрудничество за съвместно разработване на изтребители

„Следващата седмица Япония, Великобритания и Италия ще подпишат в Токио договор за създаване на съвместна организация и индустриална група за разработване на планирания от тях съвременен реактивен изтребител“, съобщиха трима източници, пряко запознати с плановете.

Междуправителствен орган ще контролира дейността на индустриалната група, ръководена от британската BAE Systems, японската Mitsubishi Heavy Industries и италианската Leonardo. „“Тази група ще разпределя работата между екипите в различните части на Глобалната програма за бойни самолети (GCAP), като например двигателя и авиационната електроника, казаха източниците. Те помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите, съобщи „TVP World“.

Споразумението, което парламентите на всяка от страните трябва да ратифицират, ще бъде сключено година след като те установиха първото си голямо сътрудничество в областта на отбранителната индустрия, като обединиха усилията на Лондон и Токио по отношение на изтребители от следващо поколение.

„Първоначално проектът може да бъде ръководен от Япония, а ръководството ще се ротира между трите държави“, заявиха двама от източниците. „Основният кандидат на Япония за тази длъжност е Масами Ока, съветник в Министерството на отбраната, който се пенсионира като заместник-министър на международните работи през юли, допълниха те.

Според източниците, трите държави планират да изберат Великобритания за седалище на GCAP.

GCAP може да приеме и други държави като младши партньори, като Саудитска Арабия е сред претендентите, тъй като тя би внесла финансови средства и доходоносен пазар в проекта, който се очаква да струва десетки милиарди долари.

Сред другите компании, участващи в проекта, са европейският производител на ракети MBDA, японският производител на авионика Mitsubishi Electric Corp и производителите на двигатели Rolls-Royce и Avio Aero.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани