Информационен център на Министерство на oтбраната

Военнослужещите от механизираната рота, която участва в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“, се завръщат в нашата страна

Продължаваме участието в „АЛТЕА” с 20 военнослужещи

Българското военно формирование, което участва в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“, прекратява участието си в резултат на постигнатите договорености на 19-ата Глобална конференция за генериране на сили за военните операции и мисии на ЕС и поради изтичане срока на участие в операцията. Предстои до 16 декември в нашата страна да се завърнат военнослужещите от механизираната рота, която изпълнява задачи в състава на многонационалния батальон на EUFOR в база „Бутмир“, Сараево.

Военнослужещите и военната техника ще се предислоцират от зоната на операцията през ГКПП „Калотина“ до военните формирования в Република България в периода 8 – 15 декември 2023 г. Военните колони, които ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура в този период ще бъдат ескортирани от екипи на Служба „Военна полиция“.

България продължава участието си в „Алтеа“ с военнослужещи в щаба на операцията на ЕС.

В изпълнение на решение на Министерския съвет от 9 февруари 2023 г. за участие на контингент от българските въоръжени сили във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ до 140 български военнослужещи с необходимото въоръжение и техника бяха развърнати в междинния регионален резерв на операцията. Със заповед на командващия на операцията в състава на междинния резерв на EUFOR бяха активирани и формирования от Австрия, Румъния и Словакия, с обща численост около 500 военнослужещи.

Целта на този междинен резерв е да усили вече намиращите се в страната международни сили с цел оказване на подкрепа на правителството на Босна и Херцеговина в поддържането на сигурна и безопасна среда чрез разполагането на достатъчен брой подготвени сили на територията на страната.

Силите на EUFOR са развърнати в Босна и Херцеговина от 2004 г. и към момента наброяват около 1100 военнослужещи от общо 21 държави (Албания, Австрия, България, Чили, Чехия Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Северна Македония, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швейцария и Турция).

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top