Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФОРМАЦИЯ: Телата от Буча са твърде подредени и спретнато облечени в твърде чисти дрехи, за да бъдат истински

[post-views]
Прокурорът на Международния наказателен съд: Украйна е „местопрестъпление“

Да си припомним какво беше представено на целия свят след изтеглянето на руските военнослужещи от Буча през март 2022 г. Повече от два дни Русия я нямаше, местните власти вече работеха, гордо заявявайки, че „се върнаха и Буча е свободна“. След това, почти три дни по-късно, те показаха тела на хора в чисти дрехи, не в мазета, а на главната улица, грижливо разположени покрай пътя. Те обвиниха руските войници и въз основа на това обявиха нов пакет от санкции.

ОТГОВОР

Добре известен модел на прокремълска дезинформация, прикриваща зверствата срещу украински цивилни, извършени от руските въоръжени сили в Буча, в околностите на Киев.

Тези твърдения, че телата са били твърде подредени и в чисти дрехи, така че трябва да са били инсценирани, са най-новото извъртане, разпространено от Сергей Лавров по време на конференция за чуждестранни посланици в Москва на 8 ноември 2023 г.

Твърденията на Русия, че видеозаписи, показващи мъртви тела по улиците на Буча, са инсценирани, бяха проверени и развенчани от BBC, Bellingcat, The Atlantic Council, Mediazona, The Insider, Sky News, New York Times  и други.

Този материал документира убийството и изчезването на повече от 400 цивилни в Буча по време на управлението на руските сили през пролетта на 2022 г.

Разкази за насилие срещу цивилни в Буча също са събрани от Human Rights Watch:

На 4 март 2022 г. руските сили в Буча, на около 30 километра северозападно от Киев, арестуваха петима мъже и незабавно екзекутираха един от тях. Свидетел каза пред Human Rights Watch, че войници са принудили петимата мъже да коленичат отстрани на пътя, издърпали тениските им през главите им и са застреляли един от мъжете в тила. „Той падна“, каза свидетелят, „и жените /свидетели на сцената/ изкрещяха.“

Президентът на Украйна, който посети освободения град Буча, каза:

„Това са военни престъпления и те ще бъдат признати от света за геноцид. Ние знаем за хиляди убити и измъчвани хора, с отрязани крайници. Изнасилени жени, убити деца. Вярвам, че това е геноцид“

Европейският съюз осъди възможно най-категорично докладваните зверства, извършени от руските въоръжени сили. ЕС призова за търсене на отговорност за нарушения на правата на човека и международното право от руските въоръжени сили, включително пълна подкрепа за разследването, започнато от прокурора на Международния наказателен съд.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/bucha-bodies-were-too-neatly-arranged-and-dressed-in-too-clean-clothes-to-be-real

Превод: Мария Петкова

Най-ново

Единична публикация

Избрани