Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският лидер Сунак заяви, че ще изпрати търсещите убежище в Руанда, въпреки че съдът казва, че е незаконно

[post-views]
Великобритания ще обяви помощ за Украйна в размер на около 310 милиона долара на срещата на върха на Г-7

Британският премиер Риши Сунак заяви днес, че ще „направи, каквото е необходимо“, за да поднови блокираната сделка за изпращане в Руанда на хора, търсещи убежище във Великобритания и пристигнали там незаконно дори ако това значи да игнорира човешките права, предаде Асошиейтед прес.

По време на пресконференция Сунак заяви, че ще продължи с плана, който предизвика сътресения в управляващата Консервативна партия и застраши лидерството му.

Той заяви, че новият законопроект, целящ да отмени решение на Върховния съд на Великобритания, ще сложи край на „омагьосания кръг от правни предизвикателства“, които попречиха на правителството да действа по споразумението си с Руанда за изпращане в африканската страна на мигрантите, които достигат Великобритания през Ламанша.

Групи, защитаващи правата на бежанците и правни експерти остро критикуват плана като нарушение на ангажиментите на Обединеното кралство в областта на правата на човека. Основната политическа заплаха за Сунак обаче идва от членове на неговата партия, които смятат, че той не подхожда достатъчно твърдо.

Ситуацията се изостри, след като снощи държавният министър на миграцията Робърт Дженрик напусна правителството, заявявайки, че правителственият законопроект „не стига достатъчно далеч и няма да проработи“.

Планът за Руанда е от основно значение за целта на британското правителство да попречи на незаконните мигранти да пристигат в Обединеното кралство. През април 2022 г. Великобритания и Руанда се споразумяха за сделка, според която мигрантите, които прекосяват Ламанша, ще бъдат изпращани в Руанда и ще останат там, докато бъдат обработвани молбите им за убежище.

Миналия месец Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че планът е незаконен, тъй като Руанда не е безопасна страна за бежанците. Правителството заяви, че няма да се откаже от плана въпреки решението на съда и Великобритания и Руанда подписаха договор, в който се ангажират да засилят защитата на мигрантите. Правителството на Сунак твърди, че договорът му позволява да приеме закон, с който да обяви Руанда за сигурна дестинация, и да пренебрегне части от британския закон за правата на човека, за да изпрати мигрантите там.

Правителството твърди, че законопроектът, който ще се гласува следващата седмица, ще му позволи да „не прилага“ части от британското законодателство за правата на човека, когато става въпрос за молби за убежище, свързани с казуса с Руанда, и ще затрудни оспорването на депортациите в съда. Сунак заяви, че законопроектът „блокира всяка една причина, която някога е била използвана, за да се предотврати излитането на полети за Руанда“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани