Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боевете в Газа продължават, САЩ отново призоваха да се пазят цивилните

[post-views]
Над 1300 жертви от израелска страна и над 1200 палестински жертви на ескалацията на конфликта между Израел и „Хамас“

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че има сериозно разминаване между заявеното от Израел намерение да пази цивилните в Газа и реалния ход на бойните действия. Наред с това представители на ООН подчертаха, че продължаващата израелска военна офанзива означава, че хуманитарните работници в южната част на анклава не могат да вършат работата си в безопасност.

Като задължително за Израел остава изискването да заложи опазването на човешки животи в Газа като свой основен приоритет, допълни американският държавен секретар Антъни Блинкен. Тел Авив многократно увери, че прави всичко по силите си да минимизира цивилните жертви, но постоянно увеличаващият се брой на загиналите, който вече надхвърли 17 хиляди души, основателно повдига въпороса дали наистина се действа по най-добрия начин.

Междувременно тежките сражения в южната част на анклава продължават, а десетки хиляди палестинци избягаха в Рафах, търсейки спасение от кръвопролитията в Хан Юнис. Масата бежанци се прехвърля все по-близо до границата с Египет, като прогнозата е, че в крайна сметка боевете между Израел и Хамас ще стигнат и до там.

На север Израелската армия продължава да бомбардира бежанския лагер Джабалия, където се съобщава за избухнал пожар и десетки загинали. Наред с това Хамас обяви, че е осуетил опит за спасяване на един от заложниците, като в схватката е загинал и самият задържан. В атаката според терористите се е включил и вражески самолет, но израелската страна отказа коментар по темата.

Все по-тежки стават и боевете в Западния бряг, предават палестинските медии. Най-малко шестима души са застреляни от израелските сили в бежанския лагер в северната част на региона, съобщиха местните власти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани