Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни постижения сред суграшица и кал

[post-views]
Бойни постижения сред суграшица и кал

Бойни постижения сред суграшица и кал
Редник-Станислав-Георгиев

На полигон „Сливница” рота от 10-и механизиран батальон защити професионализма си

На полигон Сливница е около нулата, пронизва вятър, ръси суграшица отгоре. Моторизираната пехотна рота от 10-и механизиран батальон – Враца, в състава на Трето бригадно командване – Благоевград, вече е в действие.

Воините заемат оперативната база

и предстои да осигурят свобода за придвижване в зоната за отговорност. Това са първите задачи от тактическото занятие, на което ще получат оценка за бойните способности на ротата, а това им гарантира участие в усилените сили за отговор на НАТО.

Младши сержант Михаил Гаврилов

Началото поставиха химиците от батальона, които направиха замерване на района. Младши сержант Михаил Гаврилов е командир на отделение за ядрена, химична и биологична защита. Намирам го на поста му за наблюдение. Измерва посоката и скоростта на вятъра, температурата на почвата, на въздуха и атмосферното налягане. Оборудването му RR 51 M – радиометър, рентгенометър (модернизиран 1951 г.). С него следи дали е в норма радиационният фон. С прибора за химическо разузнаване (ВПШ) се извършва разузнаване за наличие на бойни отровни вещества. „Ако има опасности, се поставят средства за защита. Изчаква се да премине облакът или заразяването. След това средствата за защита се снемат. Целта е да се установи дали има опасност за личния състав, който ще дойде.

На всеки 2 часа се правят замервания

Капитан Калоян Цветков

а данните се предават на ТОЦ-а и се записват, както и се докладват през цялото време на занятието…”.

Сержант Гаврилов е натрупал достатъчно професионален опит, участник е в мисия през 2009 г. в Афганистан. Бил е и охранител, и оператор на скенер. Впечатленията му оттам го карат да сравнява професионализма на нашите военнослужещи с уменията на съюзниците ни от Алианса. Не им отстъпваме по умения, но разликата в качеството на оборудването е очевидна. „Работим със старо оборудване. Работещо, но старо. Има много нови снаряжения, въоръжения, които вършат по-добра работа. Включително уреди за химическото разузнаване. Нашите съюзници имат нови, съвременни, ние работим със старите, за жалост.” Голямата му надежда е, че модернизацията ще дойде и при тях. Знае, че войната е непредсказуема стихия, но е наясно със себе си: това е нашата професия. Страхът на моменти в реалните ситуации е неизбежен, но с времето и опита го преодоляваш.

Капитан Калоян Цветков, командир на рота eNRF (Силите за отговор на НАТО) към 10-и батальон, е категоричен: „Извършихме марш и в момента

заемаме предна оперативна база

с определена зона за отговорност, в която да осъществяваме контрол по трафик на хора и трафик на оръжие. Започваме с охрана на базата, установихме контролно-пропускателния режим, патрули и ескорти. Имаме и готовност за операции по блокиране, претърсване и прочистване. Нашата рота е добре подготвена, може да носи дежурство през следващата година и ще действа ефективно при взаимодействието със съюзниците към силите на НАТО. Имам опит, служил съм 6 години в 61-ва бригада, в първи механизиран батальон. Предизвикателство за мен беше, че преди 5 месеца започнах службата си в батальона във Враца. Личният състав са хора, които срещах за пръв път. Беше трудно, създадохме ротата от нула. Беше сформирана от няколко роти, но успяхме да се координираме и нещата потръгнаха. Превърнахме се в добре работещ механизъм. Температурите сега са около 0 градуса, но сме подготвени да изпълняваме задачите си и в жега, и в сняг. Оценката „боеготов” е важна за всички. Българският военнослужещ винаги се е представял на ниво и не е случаен фактът, че сме ценени от съюзниците ни в НАТО.”

подполковник Симеон Гаджев

Според командира на 10-и механизиран батальон подполковник Симеон Гаджев,

военнослужещите са добре подготвени

и мотивирани. Оценката „боеготов” ще повдигне и духа на батальона. „Както виждаме, условията на учебен център Сливница в тази зима не са леки. За един ден минава от лято до люта зима. Но природата не може да ни изненада. Председателят на комисията каза, че единият параметър, по който ще следят за оценяването, е това, как се справят военнослужещите с климатичните условия. Студено е, вали дъжд, има кал и сняг. Нямам притеснения за ротата. Личният състав е подготвен. Имат самочувствието, че всяка задача ще бъде изпълнена. Оценката зависи от 10-членната комисия, която оценява…”

полковник Светослав Годинов

Според полковник Светослав Годинов, председател на Комисията по сертифициране, има 7 области, по които се оценяват формированията като за всяка област има отговорник. Сертификацията започва с проверка на документите и инспекторско изпитване, а след това – с тактическите действия. „Днес видяхме добри познания, умения и

правилни тактически действия

при изпълнение на задачите…”  Полковник Годинов поясни, че всеки член от комисията отговаря за определена област. Те са заедно с военнослужещите на място, където се изпълняват задачите. Създават се инциденти, събития и наблюдението се съсредоточва върху действията в тактическия оперативен център на ротата – как се добива информация, анализирането ѝ и използването ѝ при изпълнение на задачите. Следи се и как се извършва управлението на взводовете от командира на ротата. „Имаме увереност, че военнослужещите ще се справят. Подготовката им за сертифициране на ротата продължи няколко месеца”, казва полковник Годинов.

Редник Станислав Георгиев, мерач на картечница, във втори механизиран взвод, заявява: „Предизвикателствата бяха относно подготовката. На щат не съм на такава длъжност и за мен беше новост. Избрах армията, защото по-голямата част от моето семейство са военнослужещи. От детска възраст имам мечтата да стана част от Българската армия. Трудностите не ме демотивират, службата ми е дала дисциплина. Предизвикателството

Лейтенант Николай Илиев

да се справяш с кризисни ситуации

не само в професията, но и в живота”.

Лейтенант Николай Илиев, командир на взвод в моторизирана рота еNRF, не пропусна да заяви своята мотивация: „Дългът към род и родина – това е, което сочи нашата емблема на механизиран батальон. Намираме се в критична ситуация в световен мащаб – Украйна и Близкият изток. Трябва да поддържаме способности, за да могат гражданите и обществото да разчитат на нас. Това ни мотивира, очите на обществото са вперени към нашата работа”.

Фото авторът

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани