Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Болниците на ВМА: Модернизацията разширява способностите

[post-views]
Болниците на ВМА:  Модернизацията разширява способностите

Първият випуск военни лекари влезе в най-големите формирования.

На 1 декември ВМА прибави още година в биографията си от 132 г. Днес тя е безспорен еталон в общественото ни здравеопазване. Какво се случи през годината обаче в развитието на болниците, част от структурата на ВМА, и какви стъпки в модернизирането им предстоят – подробности разказват началниците на многопрофилните болници за активно лечение (МБАЛ) и двете болници за продължително лечение и рехабилитация (БПЛР).

Откриваме отделение по ортопедия и травматология

Полк. д-р Илиян Комитов, МБАЛ-Сливен

Вече работим в обновеното инфекциозно отделение след ремонта на триетажната му сграда. До края на януари завършват ремонтите на приемното отделение и на операционния блок. Разкрит е щат на отделение по ортопедия и травматология. В началото на 2024 започва и ремонтът на отделенията по вътрешни болести и хирургия. Пълен ремонт се извършва на сградата на КПП-то на входа на болницата. Предстои да започнем работа и по акредитация на структурите в лечебното заведение, за да придобием законова възможност да обучаваме при следдипломна квалификация лекари и медицински сестри. Тази година пристигнаха двама колеги от първия випуск на военни лекари. Следващата есен очакваме и от следващия випуск да заемат щатове на медицинските пунктове към болницата. И затова до 3 г. трябва да сме осигурили условията за клиничната им специализация при нас. За да ги задържим в екипа си. А екипът ни продължава медицинското  осигуряване на авиобаза „Безмер” и на батальонната бойна група на полигон „Ново село”.

Очакваме изграждане на хеликоптерната площадка

Полк. д-р Ивайло Въжаров, МБАЛ-Варна

Основното обновление в болницата е ремонтът на 4 зали в операционното отделение по най-съвременни стандарти за работа и с централна климатизация за добре разгърнатата ни хирургия, включително и тежка хирургия. От януари се ремонтират и останалите 2 операционни.

През годината отново получихме нова апаратура. Ще се обнови биохимичният анализатор и първа клиника по вътрешни болести. А като стратегическа болница в системата на ВМА, както обяви ген. Мутафчийски, ще се изгради хеликоптерна площадка, за която мечтаем от 15 г. 

Очакваме и нова токсихимична апаратура, там се увеличиха изследванията-основно за системата на МВР и КАТ. И ръководството на ВМА ни осигурява допълнително и човешки, и технологичен ресурс в трудоемката експертиза.

От първия випуск военни лекари при нас постъпиха 4: 3 във ВМС и една колежка-в Шуменската бригада. На всеки кораб трябва да има и лекар, а се увеличиха и ученията. Така че попълнението ни идва в необходимия момент. Увеличиха се показателите в работата ни и приходите с около 20% в сравнение с 2022 г. от клинични пътеки и от специализираната извънболнична медицинска помощ в ДКЦ.

Дано разсечем Гордиевия възел за ремонт на сградата

Полк. д-р Ангел Гозманов, МБАЛ-Пловдив

През последните години болницата ни достигна по-висока технологична обезпеченост с нови дигитален рентгенов апарат, компютърен томограф, 2 мобилни рентгенови апарата. Почти всяка клиника има апарат за ултразвукова диагностика на коремни органи, щитовидна жлеза и сърце. Тези инвестиции са базата за по-бързото ни развитие като медицински възможности. Основната ни задача беше да развиваме човешкия потенциал и в  отделението по реанимация да достигнем най-високото трето ниво на лечение. Затова ни помогна и модерната апаратура, която ръководството на ВМА ни осигури: апарат за изследване проходимостта на жлъчните пътища и апаратура за клиничната ни лаборатория. Тя гарантира непрекъснатост на диагностичния процес. От най-модерните лаборатории в града е и е натоварена максимално.

Правихме и спешни ремонти, а през годината обезпечавахме медицински международни и национални военни учения в полосата на болницата ни: до нас са две летища и голяма част от контингента на армията ни. Очакваме нова апаратура, особено в отделението по физиотерапия. В екипа ни са и двама лейтенанти от първия випуск военни лекари.

Надяваме се да се планира и цялостния ремонт на сградата ни, модерна католическа болница през 1928 г., и да се разсече Гордиевия възел заради статута й на културно наследство.  

Младите военни лекари са във формированията

Полковник д-р Николай Вълов, МБАЛ-Плевен

През годината със съдействието на ръководството на ВМА получихме най-модерната артроскопска апаратура за лечение на контузии на кръстни, на меки връзки. Така пациентите ни не търсят други центрове за изследване. За догодина имаме уверението, че ще разполагаме и с най-модерната апаратура за физиотерапия и така ще затворим цикъла. Т.е. когато оперираме такъв пациент, веднага да започнем възстановяването му в кратки срокове и пълен обем. Ще ремонтираме основно отделението по физиотерапия с нови зали. При нас също има двама от първия випуск на военните лекари: в базата в Долна Митрополия и във Военния университет във Велико Търново. Те са базите с най-много военнослужещи и натовареност в региона. И с всеки следващ випуск ще преодоляваме кадровия дефицит на лекари във военните формирования.

Готови сме да приемем прилива на пациенти

Д-р Георги Давидов, БПЛР-Банкя

Осъществихме съвместна програма с общината в Банкя и с местното училище за обучение на бъдещи водолечители с практика при нас на 4 ученички от специализираната паралелка.

Повишихме притегателността на болницата за пациентите и увеличихме обема на работата с НЗОК и НОИ. Сега хората ни търсят и това е знак, че са доволни от лечението при нас и в този студен месец нямаме свободни места. Популяризирахме минералния ни басейн с възможности за рехабилитация. Това привлече и приток на болни по НОИ от работещи хора. За тях басейнът съчета лечението с отдиха. Разкрихме нова физиотерапия, което увеличи лечението с луга от Поморие. 

Догодина бихме могли да подобрим условията за пациентите, като ремонтираме и последните 2 етажа от новата сграда. Ще го заложим в плана за капиталовите разходи на ВМА за 2024 г. и ако има средства, и това ще се случи. От основните ни задачи е и снабдяването ни с апарати за лазерна терапия. Ще увеличим възможностите за практиката на учениците и от следващия випуск. А екипът ни е готов да поеме прилива на пациенти към болницата.

Лекуваме пост-covid: 10 дни по НЗОК

Д-р Александър Александров, БПЛР-Хисаря

През годината болницата ни е със заетост от 97% пациенти. С НЗОК работим по 5 клинични пътеки: лечение и рехабилитация на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, тежки заболявания на централната нервна система, след родова травма и лечение на пост-covid синдромите за 10 дни по НЗОК. Работим и по програма на НОИ, която за съжаление не е цяла година и стартира от април. 

Изтичащата година е най-успешната ни: над 350 души са преминали повече от 2022 г. по НЗОК, а по НОИ ръстът е 455. През т.г. имаме и най-много финансови постъпления. Стартира обновеният блок 5 в бившата база на МС, където са и най-модерните физиотерапевтични и водолечебни процедури. Комплексът ни има около 260 дка площ с уникална ботаническа градина, която обновяваме всяка година и е с възможност за теренолечение.

Предстои с подкрепата на ръководството на ВМА напълно да обновим водолечението в 4-и корпус и с модерна физиотерапевтична апаратура. Предстои инвестиция и в обучение на персонала, назначаваме и млади кадри с възможност за специализация по физикална и рехабилитационна медицина. Доскоро намирането на такива млади кадри беше проблем.

Най-ново

Единична публикация

Избрани