Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческа възможност: Армения и Азербайджан се готвят за мир

[post-views]
Историческа възможност: Армения и Азербайджан се готвят за мир

Историческа възможност за постигане на мир между Армения и Азербайджан. Двете страни изразиха желание да нормализират отношенията си и да сключат споразумение, основано на принципите за независимост, суверенитет и териториална цялост.

Представители на Армения и Азербайджан споделиха мнение, че съществува възможност да постигнат така дългоочаквания мир в региона. Двете страни потвърдиха желанието си да имат нормални отношения и споразумение, въз основа на което да ги изградят.

Припомняме, че през септември Баку и Ереван отново влязоха в открит сблъсък заради Нагорни Карабах, след като Азербайджан проведе светкавична военна операция, с която си върна контрола над спорния анклав.

След разговори между администрациите на азербайджанския президент и на арменския премиер е постигнато споразумение са приемане на конкретни мерки за насърчаване на доверието между страните, посочват местните медии.

В допълнение, съгласно хуманитарните принципи и в израз на добра воля, Азербайджан освобождава 32 арменски военнослужещи, а Армения от своя страна пуска двама азербайджански военни, допълват представители на двете правителства. Освен това, Ереван се ангажира доброволно да оттегли кандидатурата си за домакин на следващата среща за климата COP-29 и изрази увереност, че Баку ще получи необходимата подкрепа, за да може да приеме събитието.

Най-ново

Единична публикация

Избрани