Информационен център на Министерство на oтбраната

НС гласува промените в Конституцията и ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

Второ четене на бюджетите на НЗОК и ДОО влиза в парламента

В предстоящото пленарно заседание народните представители ще проведат първо гласуване на промените в Конституцията, както и ще гласуват ветото на президента за предоставяне на БТР-и за Украйна.

Като първа фиксирана точка в дневния ред на депутатите е заложено първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, внесен от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Основните предложения са служебният кабинет да не се предлага от президента, а Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две. На всичките 3 гласувания в пленарна зала трябва да бъдат събрани поне 160 гласа.

Втората фиксирана точка в дневния ред на народните представители е ново обсъждане на Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., върнат за ново обсъждане с Указ № 212 от 4 декември 2023 г. на Президента на Републиката по чл. 101 от Конституцията на Република България.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и като в мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.

Източник: bgnes

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top