Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канцлерът Шолц призова за солидарност с евреите в Германия в началото на празника Ханука

[post-views]
Германски политици оказват натиск върху Шолц да достави на Украйна ракети „Таурус“

Германският канцлер Олаф Шолц призова за солидарност и състрадание към евреите в Германия, когато запали първата свещ за началото на Ханука, еврейския празник на светлините, предаде ДПА.

„Това е особено важно в този момент“, каза днес Шолц в Берлин. „Така всеки един от нас може да даде сила на думите „Никога повече“.

Шолц запали пред Бранденбургската врата първата свещ върху висок свещник за Ханука с девет разклонения, известен като менора или ханукия,

Канцлерът каза, че е редно този свещник да стои в сърцето на германската столица – „като символ на надежда и увереност и като символ на неразривната принадлежност на еврейската вяра и еврейските съграждани към нашата страна“.

Шолц припомни терористичната атака на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври и антисемитските инциденти в Германия.

„Ние не приемаме, когато еврейските ни съграждани трябва да се страхуват да практикуват открито своята религия, култура, всекидневие, когато упражняват основното си право да бъдат видими, право, което всички хора в нашето общество имат, без разлика, “ каза Шолц.

Организаторът на събитието равин Йехуда Тайхтал похвали Германия и Шолц като пътеводна светлина на демокрацията. Посланието на Ханука е „светлина над мрака, демокрация над тиранията“, каза равин Тайхтал. Той призова: „Повече светлина, повече радост, повече еврейско съзнание, това е нашият отговор“.

През последните седмици в Германия са регистрирани стотици антисемитски инциденти. По време на церемонията бяха въведени строги мерки за сигурност и площадът пред Бранденбургската врата беше отцепен.

Ханука отбелязва повторното освещаване на Втория храм в Йерусалим след бунт срещу гърците през 164 г. пр. н. е. и „чудото на светлината“ на свещ, горяла осем дни.

Фестивалът също продължава осем дни, тази година до 15 декември. Всеки ден на свещника ханукия се запалва нова свещ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани