Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подгответе се за зимата!

[post-views]
Подгответе се за зимата!

Кремъл зарежда пропагандната си машина с рециклирани стари истории

Зимата в Украйна дойде. Докато пълномащабната война на Русия навлиза в третия студен период от февруари 2022 г. насам, в последния ноемврийски уикенд станахме свидетели на може би най-интензивните руски атаки с дронове срещу цивилни цели в Украйна. Какъв е обичайният кремълски коктейл, когато стане студено? По-внимателен поглед върху предишните студени сезони през 2022 и 2023 г. може да послужи като предупреждение за това, какво да очакваме. Така започва поредният седмичен доклад на експертния екип към Европейската комисия за борба с руската дезинформация.

След повече от 21 месеца на война с висок интензитет и безсмислени разрушения във всички сектори на Украйна дезинформацията на Кремъл дори не се опитва да го скрие: Целта на Москва е унищожаването на съвременната украинска държава. На Украйна се отказва правото на държавност и идентичност. Путин и всеки руски експерт повтарят, че Русия не може да приеме съсед, който вижда своето бъдеще извън контрола на Москва. За Кремъл стана почти закон на природата, че светът трябва да бъде устроен по този начин. Проучванията на общественото мнение, направени от единствения институт за социологически изследвания извън правителствения контрол, Левада-Център, продължават да показват, че около 70% (41 + 32%) от руснаците изразяват подкрепа за руската военна кампания в Украйна.

Но как да бъдат убедени хората извън Русия? Отговорът е – чрез груба сила и манипулация.

Замразете ги, за да ги подчините

През първите студени месеци февруари, март и април 2022 г. се оказа невъзможно да бъде пречупен духът на Украйна въпреки тежките атаки, които бяха документирани и от нас в този преглед на първите 100 дни.

През миналата зима, от ноември 2022 г. нататък, Москва отново се опита да въздейства върху целевите аудитории в Украйна с масирани бомбардировки, за да унищожи енергийната и топлофикационната инфраструктура. Руснаците също така се опитаха да деморализират Европа с предсказания, че континентът ще рухне поради липсата на руски газ. Нищо от това не проработи по начина, предсказван от Кремъл. Украйна удържа на удара и Европа издържа без руския газ. Въпросното развитие на събитията бе описано в нашето изследване „Дълбокото зимно замръзване, което не се случи“. От него можете да разберете как дезинформационните разкази на Кремъл относно енергийните проблеми, насочени към Европа, се стопиха като пролетен сняг.

Мнимите преговори

Перспективата за мирни преговори има магическо звънтене. Какво може да бъде по-изкушаващо за хората, живеещи под градушка от бомби, от това да чуят, че мирните преговори са в ход и страданията им ще свършат? Но украинците на места като Буча, Мариупол, някои региони близо до Харков и другаде научиха урока си и вече знаят какво представлява мирът под руски контрол: депортиране и жестокости.

Кремъл няколко пъти използва трика да се преструва, че иска мир. Разгледахме тази тактика преди войната в абсурдните мирни предложения от декември 2021 г., които наред с другото призоваха НАТО да върне границите си отпреди 1997 г. След пълномащабното военно нахлуване в Украйна по време на преговори, организирани в Беларус през март 2022 г., Москва поиска Киев да се откаже от територия и просто да се предаде. През есента на 2022 г. след унищожаването на селскостопанска инфраструктура, пристанища и земеделски полета, невиждани в най-новата световна история, и абсурдното т. нар. официално анексиране четири украински региона от страна на Руската федерация, те опитаха отново с посланието: Приемете загубата на анексираните територии и спрете да се биете!

Зима 2023: примамливата песен на сирената на мира

С навлизането в декември 2023 г. руските ракети и дронове са придружени от опитите на Кремъл да посее нови съмнения относно авторитета на политическите лидери в Украйна и на Запад. През предишните седмици документирахме как кампанията срещу президента Зеленски, съпругата му и командващия украинските въоръжени сили генерал Залужни набра нова скорост. В последните дни тази кампания се развива с широко покритие в руски държавни медии и прокремълски платформи с „разкрития“ от Давид Арахамия, водещ член на политическата партия на Зеленски и ръководител на украинската делегация на мирните преговори през пролетта на 2022 г. Прокремълските медии сипят подбрани цитати за това, как мирните преговори в Беларус през март 2022 г. биха могли да успеят, ако не беше зловещата ръка на англосаксонците и по-специално на тогавашния британски министър-председател Борис Джонсън, който е етикетиран от информационната екосистема на Кремъл като войнолюбец.

Прокремълските издания се фокусират върху първия елемент: Мирът можеше да бъде осигурен, ако Украйна беше обещала да остане неутрална извън НАТО. Те обаче забравят да споменат другата важна част от интервюто на Арахамия за украинската медия 1+1, което е цитирано от „Украинская правда Никой в Киев не вярваше, че Русия би спазвала такава сделка и не би атакувала отново.

Съдейки от опита, руският подход към преговорите е, че отстъпките, направени пред Москва, обикновено са последвани от още по-твърди искания от страна на Русия за нови отстъпки от страна на по-слабия събеседник в преговорите.

Междувременно подновените и безкрайните пропагандни тролове на Кремъл се надяват да отслабят международната подкрепа за Украйна, като фалшиво твърдят, че страната е нацистка, контролирана от корумпирани педофили, разделена от опити за преврат и отчаяно изпраща възрастни хора и деца на фронта. Междувременно Полша, любимото момче за бой на Москва, е обвинявана, че иска да възроди полската империя.

Накратко, Западът трябва да изостави Украйна и да търси споразумение с Москва. Въпреки това, както в гръцката митология, измамната песен на сирената е предназначена да примами моряците да се отклонят от курса и да ги накарат да корабокрушират. (БА)

Други руски дезинформационни сюжети

  • Западните бомби причинявали вълната от бежанци на руско-финландската граница. Това е част от продължаваща прокремълска кампания, целяща отново да инструментализира миграцията като хибридно оръжие срещу Европейския съюз и Финландия, вероятно като отмъщение за присъединяването на Финландия към НАТО, и да разпалва антизападни настроения във връзка с конфликта в Газа. Няма връзка между войната в ивицата Газа и руско-финландската граница, тъй като повечето мигранти, опитващи се да преминат на територията на най-новата членка на НАТО, идват от Ирак, Сирия, Йемен и Турция. Поради действията на Русия финландското правителство реши да затвори цялата източна граница от 30 ноември до 13 декември и може да удължи този срок, ако обстановката го налага.
  • Западът готви Грузия за нова цветна революция. Това също не е вярно. Времето е от ключово значение за разбирането защо тази популярна кремълска пропагандна фигура се появи отново със същите твърдения, че Западът и Украйна били поискали Грузия да влезе във война с Русия. Европейската комисия наскоро препоръча Грузия да получи статут на страна, кандидатка за членство в ЕС. Този статут противоречи на споменатата по-горе представа, че Москва има правото да доминира над своите съседи. Кремъл вижда „западните“ тъмни сили зад всяка проява на политическа амбиция, която противоречи на желанията на Москва. Путин не може да проумее, че местните хора могат да имат собствени геополитически амбиции, затова ги етикетира като русофоби или участници в цветни революции.
  • Завършваме с ударна тема, която да ви привлече вниманието: Украински деца се продават за $150 000 на полската граница. Това по-нататъшно развитие на един пропаганден сюжет, насочен към подкопаване на авторитета на ръководството на Киев, включително президента Зеленски, и на Украйна в по-широк план. Това е толкова налудничаво, колкото и т. нар. обвинения „Пицагейт“ за това как Хилари Клинтън ръководи мрежа за насилие над деца. Но ако бъде мулитплициран от армия от тролове и ботове с изкуствен интелект, този абсурд може да наводни информационното пространство и да отвлече вниманието от истинския проблем, а именно – хладнокръвните, жестоки атаки на Русия срещу цивилни цели в Украйна. Не се хващайте на стръвта! Проверете базата данни на EUvsDisinfo

Най-ново

Единична публикация

Избрани