Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Митко Балтов: Заимстваме добри практики от съюзници, но и те от нас

[post-views]
Полковник Митко Балтов: Заимстваме добри практики от съюзници, но и те от нас

Полковник Митко Балтов: Заимстваме добри практики от съюзници, но и те от нас
Полковник Митко Балтов
Фото: авторът

За да се преодолее дефицитът от кадри, е нужно да се подобри социалният пакет на  военнослужещите, казва командирът на Трето бригадно командване

– Полковник Балтов, преди седмица премина сертификацията на рота от механизирания батальон във Враца. Положителната оценка („Боеготов“) показва, че през тази година във формированието е извършена интензивна подготовка, която дава добри резултати, какво е Вашето мнение?

– Моторизираната пехотна рота от състава на 10-и механизиран батальон към Европейските сили eNRF изпълни професионално поставените задачи – заемане на предна оперативна база, защита на силите, осигуряване,  свобода на придвижване в зоната за отговорност чрез  механизирани и пеши патрули. Бяха устроени временни контролни пропускателни пунктове и беше осигурена  безопасността при влизане и излизане в базата. Личният състав се подготвяше съвестно за сертификацията, положиха много усилия и военнослужещите показаха на практика придобитите знания и умения, за което им благодаря. Показаното  повдига техните дух и  мотивация, стимулира ги да продължат да надграждат  личната си подготовка.

– Имахте ли неочаквани спънки на полигона?

– Не. Спънките и притесненията бяха по време на транспортирането от ППД Враца до Учебен център Сливница, но всичко мина както трябва. Леко закъсняхме, но предвид времето и пътната обстановка е нормално. През тази седмица отново сме тук за поредната сертификация на рота от оперативния резерв към състава на КЕЙФОР (KFOR) и EUFOR – Алтеа, която приключи вчера.

Те се различават, тъй като Моторизираната пехотна рота към Европейските сили eNRF (Силите за отговор на НАТО – б. р.) изпълнява пълния спектър на задачите, а за ротата от оперативния резерв към състава на KFOR задачите са ѝ коренно различни, като патрулиране, охрана на обекти и борба с безредици.

– Ако съпоставим подготовката на  нашите съюзници от НАТО и нашите военнослужещи, къде имаме да догонваме и като оборудване, и като подготовка изобщо?

– Конкретно като подготовка не бих казал, че изоставаме в нещо от нашите съюзници. Различията идват в логистично отношение – те са много по-добре осигурени.

– Зимата, особено при първата сертификация беше особено неблагоприятна. Военнослужещите подготвени ли са да работят в тази кал, суграшицата и вятъра на полигона?

– Планираното на сертификациите е съобразено съгласно ученията, в които участва Трето бригадно командване (3БрК) през годината. Резултатите на моторизираната пехотна рота, както и ротата от оперативния резерв АЛТЕА показаха, че са добре подготвени. Военнослужещите са оборудвани с всичко необходимо. Оборудването за комуникация е от особено значение поради факта, че без свръзка не можем да изпълним поставените задачи.

– Какво беше основното участие на Бригадното командване в ученията през годината и какви нови способности придобиха формираванията?

– 3БрК от началото на годината се подготвяше за участие в „Пирински страж 23“ на учебен полигон „Корен“, който беше част от Defender Europe 23. Там бяха насочени основните усилия. В „Пирински страж“ основно участие взе Трети механизиран батальон и формирования от 10-и механизиран батальон на учебен полигон „Корен”. Учението беше в многонационален /коалиционен формат. В него взеха участие танков взвод от Гърция, италиански танков взвод от състава на бойната група, дислоцирана в „Ново село”, вертолети за непосредствена огнева поддръжка от състава на ВС на Гърция, танкова рота от ЦПС (Центъра за подготовка на специалисти – Сливен) и реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк – Асеновград. Второ – военнослужещите повишиха работата в многонационална среда.

– Контингент от състава на 3 БрК участва в мисията КФОР в Косово. Как се представят българските воини и какви са отзивите за участието им?

– Да, контингентът замина на 4 и 8 септември. Отзивите на коалиционните партньори са добри, нашите военнослужещи се справят на доста високо ниво. Очакваме да се приберат живи и здрави. Разположени са в американската база Бондстийл. В момента охраняват кметството в северната част на Косово – Лепо Савич и изпълняват съвместни патрули с формирования от въоръжените сили на Гърция. Те  имат опит от предишни мисии в Афганистан и в Ирак.

– Как се попълва личният състав в Трето бригадно командвана? Има ли достатъчно кандидати за участие в конкурсите? Какви кандидати идват и какви стимули биха подпомогнали да се преодолее недостигът?

– Обявихме общо 56 места за двата гарнизона – Благоевград и Враца. Във Враца след медицинските прегледи и проведения психотест бяха допуснати 16 кандидати, от които 3 не успяха да покрият изискванията за нормативите по физическа подготовка. В Благоевград от обявената бройка бяха допуснати също 15, те издържаха успешно изпитите. А относно подобряването – трябва да се мисли за подобрение на социалните пакети на самите военнослужещи. Заплащането е сред най-важните елементи. В големите фирми в цивилния живот получават доста повече пари, отколкото нашите военнослужещи. Има изтичане на кадри и това е постоянен процес, който трудно ще бъде спрян. Някои от тях след изтичане на първия договор се махат. Други – след 10 години подават документи за напускане и гледат да намерят реализация в цивилната сфера или най-вече в чужбина.

– Какво е кадровото състояние за сержанти и лейтенанти?

– Със сержантския състав състоянието е добро. Попълнени сме над 90% и повече. А относно младите офицери то е проблем навсякъде в армията. Нямаме достатъчно офицери, но има начин поне частично да компенсираме. Наши войници и сержанти кандидатстват в Националния военен университет – задочна форма на обучение. След като завършат, ги произвеждаме в лейтенанти. През август бяха произведени двама лейтенанти в Благоевград и един лейтенант във Враца.

– Какво е състоянието на техниката и техническия персонал. Как се предава опитът от по-възрастните на по-младите?

– Виждате – техниката е стара, руска. Това е техниката, която се намира в 10-и батальон. В 3-ти батальон разполагат с бойни бронирани машини „Гардиън” и „Командо Селект”, но част от тях в момента са в Косово, където изпълняват задачи.

Иначе с наличните сили и средства правим всичко възможно старата техника да бъде изправна. И виждате, че е изправна. За „Гардиън” и „Командо Селект” има подготвени хора, но все пак по-голямата част от специалистите са в 110-и логистичен полк в Пловдив. Нашите специалисти тук могат да направят само ежедневно техническо обслужване, а ако машините се нуждаят от по- голям ремонт, се изпращат в Пловдив.

– Как се изпълнява третата мисия – за подпомагане на населението при бедствия и аварии? И какви дейности извършихте през годината?

– През юни бяхме в Берковица заради наводненията. Там действа 10-и механизиран батальон. Преди две седмици пак от 10-и механизиран батальон беше активирано формированието за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия. За преодоляване на последствията от силния снеговалеж във Враца 30 души взеха участие с 2 броя техника. Техниката беше изпратена за спасяване на хора, които бяха затрупани в хижа Леденика.

Формирования за невзривени боеприпаси постоянно участват при унищожаването на открити боеприпаси. Имахме доста такива случаи – гранати, бомби, 120-мм снаряди. Откриха ги при изкопни работи за строежи около Благоевград и около Враца.

– В какви основни учения планирате да участват формированията през следващата 2024 г.?

– За догодина сме предвидили ротно-тактически учения с бойна стрелба, които ще са и за двата батальона. Учение, по-голямо от рота, не сме предвидили, тъй като 3 години поред провеждахме батальонно-тактически учения с бойна стрелба. В края на март с ротата от 10-и механизиран батальон е планирано ротно-тактическо учение с бойна стрелба, а в средата на април ще осъществим ротно-тактическо учение с бойна стрелба на механизирана рота от състава на 3-ти батальон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани