Информационен център на Министерство на oтбраната

В Украйна 500 населени места са без ток, потреблението на енергия е рекордно

В Украйна 500 населени места са без ток, потреблението на енергия е рекордно

Потреблението на енергия в Украйна вчера достигна рекордно високи стойности, което увеличи напрежението върху крехкия енергиен сектор в момент, когато близо 500 населени места бяха изправени пред прекъсване на електрозахранването поради руски обстрел, въздушни удари и лошо време, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Украйна, износител на електроенергия преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г., беше принудена да се обърне към авариен внос на електричество от съседните Румъния и Полша тази седмица, за да посрещне нуждите,  съобщи операторът на електропреносната мрежа на Украйна “Укренерго”.

“Електроенергийната система продължава да бъде в трудна ситуация. В момента няма свободен капацитет в електроцентралите.”

Енергийната система навлиза във втора военна зима в много по-разклатено състояние след месеци на руски атаки с ракети и дронове, които поразиха критичната инфраструктура миналата зима.

Тези удари потопиха градовете в тъмнина и принудиха хората да останат за дълги периоди без вода или отопление при доста ниски температури. Въпреки че енергийната система е отслабена, украинците се надяват, че по-добрата противовъздушна отбрана, осигурена от Запада, ще им помогне да надделеят.

“Укренерго” призова жителите да пестят електроенергията в условията на продължаващите руски атаки почти два години след началото на инвазията на Москва, при която тя окупира обширни територии в източната и южната част на страната, което представлява около една пета от територията на Украйна.

“Тази сутрин “Укренерго” отново регистрира високо ниво на потребление, което е почти равно на вчерашния рекорд”, гласи изявление на оператора, в което се добавя, че потреблението е достигнало най-високите си нива досега през този отоплителен сезон.

Правителството в Киев съобщи в изявление, че 492 населени места в цяла Украйна са останали без електричество поради лошото време, обстрел, удари и бойни действия.

Русия продължава да нанася удари по енергийната система и тази зима, като почти всяка нощ изпраща десетки безпилотни самолети, за да нанасят удари по съоръжения за производство на електроенергия и разпределителни мрежи в цялата страна.

Днес министерството на енергетиката съобщи, че общо три енергоблока не работят в ТЕЦ в един от фронтовите райони, което е засегнало енергийната система. От ведомството добавиха, че през деня съоръжението е попаднало отново под обстрел, като са регистрирани нови повреди по оборудването.

Гъстата облачност над страната пък пречи на функционирането на слънчевите електроцентрали.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top