Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийски войници убити при нападение на „Ислямска държава“

[post-views]
Седем души загинаха при руски удари в сирийската провинция Идлиб, а трима сирийски военни бяха убити при израелски ракетни удари близо до Дамаск

Седем сирийски военни бяха убити в Сирия в петък при нападение от групировката „Ислямска държава“, съобщи Сирийският център за правата на човека. Нападателите са били на мотоциклети, когато са открили огън по военен пост, „убивайки най-малко седем проправителствени“ в околностите на Букамал на границата с Ирак, каза директорът на неправителствената организация Рами Рахман пред АФП. Тази година атаките на ИД са убили най-малко 385 военни от армията и 165 цивилни, според центъра, който има огромна мрежа от източници в Сирия. Рахман каза, че сред убитите в петък има както сирийци, така и „чужденци“.

След като дойде на власт през 2014 г. в части от Сирия и Ирак, „Ислямска държава“ и нейният самопровъзгласил се „халифат“ претърпяха поражение след последователни офанзиви срещу него в двете страни, извършени с подкрепата на международна антиджихадистка коалиция. Поражението на ИД в Сирия беше обявено през 2019 г., но коалицията остана в страната, за да се бори срещу джихадистки клетки, които продължават да действат там.

Конфликтът в Сирия, разпален през 2011 г. от жестокото потушаване на демонстрациите, доведе до смъртта на над половин милион души. Над 12-те години кървави конфликти разделиха страната на зони на влияние. Режимът на президента Башар Асад си възвърна контрола над голяма част от страната с подкрепата на своите руски и ирански съюзници.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани