Информационен център на Министерство на oтбраната

Американското правителство използва свои извънредни правомощия, за да одобри продажбата на около 14 000 танкови снаряда на Израел

Байдън каза, че САЩ "ще отговорят" на атаката с дронове, при която подкрепяна от Иран групировка уби трима американски военни в Йордания

Правителството на американския президент Джо Байдън използва свои извънредни правомощия, за да разреши продажбата на около 14 хиляди танкови снаряда на Израел без одобрението на Конгреса, заяви днес Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент информира вчера Конгреса, че е дадено извънредно разрешение, базирано на закона за контрол върху износа на оръжия, за продажбата на 13 981 танкови снаряда на стойност 106,5 милиона долара, които следва незабавно да бъдат доставени на Израел, се казва в изявление на Пентагона.

Агенция Ройтерс съобщи вчера, че правителството на Байдън е поискало от американския Конгрес одобрение за продажбата на общо 45 хиляди танкови снаряда на стойност над 500 милиона долара.

“Държавният секретар (Антъни Блинкън) определи и детайлно основа пред Конгреса, че е необходимо тези снаряди незабавно да бъдат продадени на израелското правителство (. . .), като бъде пропуснато разглеждането в Конгреса, което по принцип се изисква от законодателството за контрол върху износа на оръжия”, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Франс прес.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top