Информационен център на Министерство на oтбраната

Американски изтребител F-16 се разби край бреговете на Южна Корея

Американски изтребител F-16 се разби в Южна Корея

Изтребител Ф-16 на ВВС на САЩ се разби в Южна Корея. Инцидентът се е разиграл по време на рутинен тренировъчен полет над водите на Жълто море, като пилотът е успял да се катапултира, се посочва в пресъобщение на американската армия.

Причините за катастрофата се изясняват. По данни на американските военновъздушни сили базирани в Южна Корея  изтребителят ф-16 е претърпял авария по време на полет.

Пилотът на самолета е успял да се катапултира на време, след което е изваден от южнокорейската брегова охрана в Жълто море и върнат във военновъздушната база Гунсан, става ясно от съобщението на 8-мо изтребително крило на ВВС на САЩ.

Пилотът е в добро състояние в момента се възстановява, заяви командирът на звеното Матю Гетке, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Въздушната база, разположена в град Гунсан на южнокорейския западен бряг, е една от двете основни военновъздушни бази, използвани от силите на американската армия разположени в страната.

Припомням, че миналата седмица САЩ временно приземиха целия си флот от хибридни хеликоптери V-22 Оспри, след третата за по-малко от три години катастрофа с тях, при която край бреговете на Япония загинаха осем американски военнослужещи.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top