Информационен център на Министерство на oтбраната

ГДБОП даде съвети към гражданите как да се предпазят от фишинг атаки

Арестуваха полицай от ГДБОП, заподозрян в шпионаж за Русия

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на МВР публикува на интернет страницата на министерството съвети към гражданите за защита от фишинг атаки. Експертите съветват да не отваряме линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност и да проверяваме детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

От ГДБОП съветват също да не въвеждаме лични или финансови данни в линкове, които са били отворени в резултат на получен спешен имейл. Да проверяваме името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности. Да използваме дълги, сложни и различни пароли за различните профили и обновени операционни системи и антивирусни програми.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез sms.

От дирекцията припомнят, че от месец октомври МВР уведомява чрез sms, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното управление (МЕУ) за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане.

Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други лични данни. Често компютърна конфигурация се заразява с вирус от свален и активиран файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, включително до широк кръг от български интернет потребители.

От ГДБОП напомнят, че мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението “.bg”

В момента се занимаваме с около 15 различни вида киберпрестъпления. Получаваме от 30 до около 50, някой път до 70 сигнала на ден, заяви старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция „Киберсигурност“ при ГДБОП по време на националната конференция „Дигитални умения за дигиталното десетилетие”, провела се в София.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top