Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕК определя като положително развитие предложението на Австрия да отвори въздушните граници на Шенген за България и Румъния

ЕК предоставя 85 милиона евро на България и Румъния за управление на границите

Европейската комисия определи днес като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния. Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока, каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят.

Той допълни, че европейската гранична служба “Фронтекс” е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят.

Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място – две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен – работата по границите се извършва, както трябва, обобщи говорителят.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top