Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия предприема нови атаки срещу Авдеевка, твърдят украински военни

Украинската армия съобщи, че се е изтеглила от Авдеевка

Руските сили са предприели нови масирани настъпателни действия срещу украинския град Авдеевка като част от кампанията си за осигуряване на контрол над източния регион Донбас, съобщиха украински военни, цитирани от Ройтерс.

Авдеевка е ключово населено място северозападно от окупирания от Русия град Донецк в Донбаския регион, отбелязва Ройтерс.

“Врагът започна вчера масирани настъпателни действия с подкрепа на бронирани машини в направление към Авдеевка и Мариинка”, заяви говорителят на армията Олександър Щупун пред украинската телевизия.

Ройтерс посочва, че от страна на Русия няма огласена информация за боевете в района.

Фронтовата линия в Източна Украйна почти не се е изместила през последните няколко седмици, но боевете са интензивни, каза Щупун, като добави, че в района около Авдеевка само през последните 24 часа са паднали над 610 снаряда.

Русия се опитва да обкръжи градчето Авдеевка, в което сега са останали едва около 1500 души, докато преди войната е имало над 32 000 жители.

Сраженията напомнят за друг украински град – Бахмут, който падна в ръцете на руските сили през май след месеци ожесточени градски боеве.

Русия започна нов опит за превземане на Авдеевка преди повече от два месеца, а силите на Москва напредват по фланговете, като се опитват да прекъснат линиите за снабдяване.

“Ожесточените сражения продължават. Нашите бойци твърдо удържат отбраната”, Щупун.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top