Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шансовете за мир в Ивицата Газа са нищожни, Израел призова бойците на Хамас да се предадат безусловно

[post-views]
Хамас съобщи, че държи в плен над 100 души след нападението срещу Израел

Все по-малки са шансовете за мир в Близкия Изток, коментира премиерът на Катар, който е основният посредник в преговорите между враждуващите в Ивицата Газа страни. Хамас заплаши, че нито един заложник няма да напусне анклава жив, ако не бъдат изпълнени исканията за размяна на затворници. От Израел пък настояват, че стотици бойци на терористичната организация вече са се предали.

Дойде началото на края на Хамас, заяви министър-предеседателят на Израел Бенямин Нетаняху. Отне ни повече време от предвиденото, но войната е в своя апогей, допълни премиерът и призова бойците на терористичната групировка да обявят безусловна капитулация. Тежките сражения в Ивицата Газа продължават, а изгледите за сключване на примирие или поне на ново временно прекратяване на огъня са все по-мътни, посочват посредниците на преговорния процес в Катар.

През последното денонощие спорният анклав отново стана арена на жестоки бомбардировки, при които са загинали десетки цивилни, съобщиха местните палестински власти, контролирани от Хамас. Междувременно Израел нареди на гражданите да напуснат центъра на южния град Хан Юнис, където в момента се водят основните сражения, като мотивът на властите в Тел Авив е, че цивилните нямат място в капана на бойното поле.

Намираме се в критичен момент от офанзивата в Газа, коментира пред медиите бивш командир на Израелската армия. В рамките на няколко седмици силите на Тел Авув поеха пълния контрол върху северната част на анклава, което е важен успех.

Най-високата цена обаче продължават да я плащат цивилните. Над 1 млн. палестинците, които бяха вътрешно разселени към Хан Юнис, след началото на офанзивата в Ивицата Газа. Сега те трябва да се спасяват и оттам, като единственият им път за бягство остава пропускателният пункт Рафах, на границата с Египет. Къде да отидат после е въпрос, който все още няма отговор, като Кайро вече многократно предостави хуманитарна помощ, но отказа да приеме бежанци по свои вътрешнополитически съображения.

В анклава пък статистиката става все по-черна – броят на жертвите надхвърли 18 хиляди души, като голяма част от тях са деца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани