Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия и САЩ ще сключат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

[post-views]
Финландците избират нов президент за ерата на НАТО с едно на ум за Русия

Финландия ще сключи в понеделник със САЩ споразумение в областта на отбраната, което предвижда изпращане на американски войници и военни материали за подпомагане на отбраната на северноевропейската държава, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на финландското правителство.

Финландия, която има голяма обща граница с Русия, стана най-новия член на НАТО по-рано тази година след нахлуването на руските сили в Украйна. Споразумението със САЩ има за цел да позволи бърз военен достъп и помощ за Финландия в случай на конфликт, заявиха официални представители преди обявяването му.

„Фактът, че няма да бъде необходимо да се договаря всичко поотделно, улеснява организирането на операции в мирно време, но най-вече може да бъде от жизненоважно значение в случай на криза“, заяви пред репортери министърката на външните работи Елина Валтонен.

В споразумението са изброени 15 обекта и зони във Финландия, до които американските военни ще имат безпрепятствен достъп и където също така ще могат да съхраняват военно оборудване и боеприпаси, съобщиха официални лица.

Съседна Швеция, която също иска да се присъедини към военния алианс, но все още чака съгласието на Турция и Унгария, сключи подобно споразумение с Вашингтон миналата седмица, предоставяйки на САЩ достъп до 17 зони, включително четири въздушни бази, едно пристанище и пет военни лагера.

Норвегия, която също е член на НАТО, е предоставила на американските военни достъп до четири зони на своя територия, както се посочва в собственото ѝ споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

Финландия няма да позволи съхраняването или транспортирането на ядрени и биологични оръжия или противопехотни мини на своя територия в съответствие с международните договори за неразпространение на оръжия, с които вече се е ангажирала, заявиха официални представители.

Американските военни могат да имат постоянно присъствие и редовни учения във Финландия, но няма планове за постоянни бази, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани