Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция, Румъния и България ще подпишат споразумение за почистване на плаващи мини в Черно море на 11 януари в Истанбул

[post-views]
Военноморските сили унищожиха мина, плаваща във водите на Черно море

Турция, Румъния и България планират да подпишат през януари споразумение за съвместен план за почистване на плаващи мини в Черно море, съобщи Ройтерс.

Новината съобщи днес турският министър на отбраната Яшар Гюлер след месеци на разговори между трите съюзнички в НАТО.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври, както и в Анкара миналия месец.

Пред журналисти в Анкара Гюлер каза, че тристранната инициатива засега ще включва само Турция, Румъния и България и че министрите на отбраната на трите страни планират да подпишат споразумението на 11 януари в Истанбул. „Заради войната между Украйна и Русия мини са поставени както в украински, така и в руски пристанища. Понякога те се освобождават и достигат проливите ни поради теченията“, каза Гюлер.

„Нашите миночистачни кораби ще провеждат постоянни патрули до точката, в която завършва румънската (морска) граница“, заяви турският министър.

В понеделник Великобритания обяви, че ще прехвърли два свои миночистача на украинските военноморски сили в рамките на нова морска отбранителна коалиция съвместно с Норвегия, която работи за подкрепа на украинските морски операции

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани