Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България получава нова система за електронна война

[post-views]
България получава нова система за електронна война

Нова система за електронна война (ЕВ), наречена Viper Shield, разработена от водеща американска отбранителна компания, ще получат чуждестранните клиенти, които придобиват изтребител  Ф-16 Блок 70/72. Системата предоставя способност за справяне с новото поколение заплахи в съвременната ЕВ. Служител на компанията съобщава, че става дума за Бахрейн, България, Мароко, Словакия и Тайван. Новата система за ЕВ трябва да влезе в масово производство в края на 2025 г.

Системата Viper Shield в момента минава през тестове за интеграция с радара на многоцелевия изтребител Ф-16 Блок 70/72. Такава система ще притежава и българският изтребител  Ф-16 Блок 70, както вече стана дума по-горе. Системата е въведена през 2021 г. и е предназначена да осигури максимална защита на многоцелевите изтребители от четвърто поколение срещу вражеските нападателни възможности за радиоелектронна борба. Тестовете се провеждат на тренировъчния и тестов полигон на военновъздушната база „Нелис“ в Невада. Системата на практика е от пето поколение и ще даде възможност на самолетите на чуждестранните клиенти да прехващат и да се предпазват от повече от една заплаха във въздуха. Както се изразяват експертите, системата ще открива не само един, а много врагове наведнъж. Viper Shield е изцяло дигитален радарен приемник за предупреждение, който ще улавя радиоемисиите на противника. Тя елиминира недостатъците на аналоговата техника, която открива само един противник в даден момент. Дигиталната архитектура забелязва много сигнали едновременно, което при аналоговия вариант е напълно невъзможно. От компанията разработчик и производител на системи за електронна война съобщават, че за чуждестранните клиенти ще бъдат разработени 166 системи Viper Shield за новите изтребители  Ф-16 Блок 70/72 и те ще си ги получат при всички случаи.

Високопоставен експерт от компанията пояснява още, че системата е „предназначена да идентифицира съвременните радарни системи, да осигури ситуационна осведоменост и самозащита чрез електронни мерки за противодействие. Тя притежава цифров приемник и предавателни канали, които са добре оборудвани, за да се справят със съвременните заплахи. Става ясно още, че съвсем скоро ще приключи и третият етап от програмата за реализиране на новата система, която вече ще може да демонстрира способността си за ранно предупреждение, а хардуерът ще бъде готов да влезе в производство. Целта е в следващия етап вече да се произвеждат по осем системи Viper Shield на месец. Другата важна цел е интегрирането на системата с радара на изтребителя SABR. Този радар се произвежда от трета компания, която използва технология за разработване на радарни системи за изтребителите Ф-22 и Ф-35 на САЩ. Как да си представим образно работата на Viper Shield? От компанията обясняват, че тя е съставена от софтуерно дефинирани технологични компоненти, които създават електронен щит около самолета, разкривайки цифрови радарни заплахи и осигурявайки възможности за противодействие в интегрирана, монтирана вътрешно система. Тя е поместена в издължен аеродинамичен модул, наричан още „шушулка“, закачен под крилото на самолета.

Какво представлява електронният сканиращ радар SABR? Той е монтиран в носа на изтребителя. За разлика от традиционните радари при него няма механично движещи се части. Цялата обширна зона пред изтребителя се сканира от радара с електронни лъчи. Това е много функционален, активен радар за управление на огъня. Здраво закрепената му електроника е от три до пет пъти по-надеждна, отколкото на традиционните радари. Освен това електронните сканиращи лъчи ускоряват процеса на „претърсване“ на района за заплахи. Това води до по-ефективно откриване и проследяване на цели, както и тяхната бърза актуализация, и до по-голяма ситуационна осведоменост и повишава много възможностите за оцеляване при всякакви метеорологични условия. Дизайнът на SABR позволява лесно обслужване и преоборудване, като по този начин се избягва промяна в конструкцията на самолета. Той притежава и висока разделителна способност.

Тестваха успешно ракета с малък обсег за прецизни удари

В продължение на няколко години в САЩ се разработва и тества нова ракета за прецизни удари  PrSM Increment 1. Наскоро на ракетния полигон „Бели пясъци“ в Ню Мексико новата ракета беше изстреляна успешно от артилерийската мобилна ракетна система HIMARS. Този успешен тест е една крачка напред към предаването на ракетата за масово производство. От компанията производител не информират за разстоянието, което е прелетяла ракетата на полигона, само казват, че е по-малко от 85 км. По-малкият обсег обаче предполага и много по-големи затруднения при теста, защото ракетата трябва да маневрира много по-динамично, при това с хиперзвукова скорост. Ракетата е „земя–земя“ и е съвместима с пусковите установки MLRS M270 и HIMARS, които носят по две ракети. Обхватът на прецизната ракета е от 60 до 499 км.

Цифрова симулационна система по стрелба въвежда най-новите заплахи

Технологията за симулация на стрелба SIMRES е разработена наскоро с цел обучение на войниците. Новата система трябва да замени досегашната, която се използва от десетилетия за тактическо обучение в армията. Новата дигитална система ще използва „електронен куршум” (е-куршум), въведена ще бъде и симулация за борба с дронове, както и използването на опита от украинската окопна война.

SIMRES използва малки лазери, изстреляни от модулите, инсталирани в оръжието. Електронният куршум позволява симулация на индиректен огън, от гранатомет например. Системата дава възможност на треньорите да наблюдават обучението в стрелба от птичи поглед в реално време.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани