Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мнозинството от гражданите в ЕС подкрепя приемането на украински бежанци и предоставянето на помощ за Киев

[post-views]
Дипломати от ЕС одобриха споразумение за реформа в областта на предоставянето на убежище

Мнозинството от гражданите на ЕС подкрепя приемането на украинските бежанци и предоставянето на помощ за Киев, показва проучване на „Евробарометър“, представено днес от Европейската комисия.

Наблюдава се широка подкрепа за мерките защита на потребителите и дружествата от нестабилните цени на енергията, както и за действия за насърчаване на енергийната сигурност и прехода към чиста икономика. Според 86 на сто е важно, че са предприети европейски действия за ограничаване на непосредственото въздействие от нарастващите цени на енергията върху потребителите и предприятията. Над 80 на сто са удовлетворени от намаляването на търговската зависимост от Русия и Китай.

Според 75 на сто ЕС трябва да финансира съвместни проекти в областта на отбраната за разработване на стратегически способности и технологии. Според 71 на сто ЕС трябва да продължи подкрепата за Украйна. За 86 на сто ЕС трябва да продължи да изпраща хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, 77 на сто са съгласни ЕС да приема бягащите от военни действия, както и да налага икономически санкции срещу Русия. Почти две трети от европейците, съответно 67 и 65 на сто, са на мнение, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към ЕС и включването й в единния пазар. За 65 на сто финансовата и икономическата подкрепа за Украйна трябва да продължи, а 57 на сто искат ЕС да подпомогне купуването и доставката на военно оборудване и обучението на украинските сили.

Уточнява се, че проучването е извършено през август. Насърчително е да видим, че съпричастността на европейците остава висока, отбелязва по повод данните за подкрепата за украинските бежанци еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщението.

Комисията добавя, че осигурява над 65 милиона евро за държавите в ЕС, за да подпомогне усилията им за приемането на украинските бежанци. Средствата ще бъдат предоставени на България, Чехия, Полша и Румъния. В съобщението се добавя, че ЕС прие над 4,1 милиона украинци, избягали след нахлуването на Русия в тяхната страна.

България, Чехия, Полша и Румъния вече могат да използват това допълнително финансиране от бюджета на ЕС, за да помогнат бежанците да се преместят в самостоятелно наети частни жилища. Бежанците запазват правата си на финансова подкрепа, езиково и професионално обучение, достъп до социални и здравни услуги.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани