Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обещаната от Берлин германска бригада ще бъде в бойна готовност в Литва, на границата с Русия, през 2027 г.

[post-views]
Германия предоставя на Украйна помощ за 400 млн. евро

Постоянно дислоцираната  в Литва, на границата с Русия, германска бригада от около 4800 войници ще бъде в бойна готовност през 2027 г., съобщиха министрите на отбраната на двете страни от НАТО, след като подписаха споразумение за  първото постоянно разполагане на германски войски в чужбина след Втората световна война, предаде Ройтерс.

Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни това, което той нарече „историческо“ споразумение, с разполагането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война, чието присъствие имаше за цел да защити Западна Европа в случай на съветско нападение.

„Източният фланг сега се е преместил на изток и е задължение на Германия да го защитава“, заяви Писториус на съвместна пресконференция с колегата си в Литва, която граничи както с Русия, така и с нейния близък съюзник Беларус.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г, НАТО пое ангажимент да засили присъствието си на територията на източната граница на алианса.

Повечето от частите ще пристигнат през 2025-2026 г., военните и техните семейства ще получат „привлекателни условия“, включително училища на немски език, детски градини, жилища и въздушна връзка (с Германия), каза Писториус.

„Скоростта на проекта ясно показва, че Германия е разбрала новата реалност в областта на сигурността“, добави той.

Германия вече ръководи многонационалната бойна група на НАТО в Литва от около 1000 военнослужещи, които ще бъдат интегрирани в бригадата.

Литва ще похарчи около 0,3 % от своя БВП през следващите няколко години, за да изгради инфраструктурата за настаняване, обучение и други нужди за германските войски и вероятно ще трябва да увеличи данъците за това, каза Лауринас Кашчюнас, ръководител на парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана.

Литва, чието население наброява 2,7 млн. души,  разполага със сухопътна армия от около 8000 професионални войници и наборни войници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани