Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Техеран: Иран работи за освобождаването на похитения от йеменските хуси кораб „Галакси лийдър“

[post-views]
Екипажът на кораб, изпаднал в бедствено положение край бреговете на Йемен, бе евакуиран от военни

Иранските власти работят за освобождаването на похитения от йеменските бунтовници хуси в Червено море кораб „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader), чийто оператор е японската компания „Нипон Юсен“, заяви иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани в интервю за японския телевизионен канал Ен Ейч Кей.

„Иран е в контакт с хусите по този въпрос и възнамерява да продължи съответните действия, докато въпросът (за освобождаването) не бъде решен“, подчерта заместник-министърът, предаде ТАСС.

Агенцията припомня, че на 3 декември японският премиер Фумио Кишида призова по време на телефонен разговор иранския президент Ебрахим Раиси да поиска от хусите освобождаването на задържания от тях кораб.

В интервюто за Ен Ейч Кей той засегна и положението в ивицата Газа, като отбеляза, че „Япония може да окаже натиск върху САЩ и Израел да прекратят престъпните действия срещу местните жители“.

На 19 ноември телевизия „Ал Хадат“ цитира източници, според които хусите са задържали израелския товарен кораб „Галакси лийдър“ с екипаж от 22-ма души във водите на Аденския залив. Говорителят на бунтовниците Яхия Сария потвърди информацията, като уточни, че корабът е бил изтеглен на буксир до йеменския бряг, а екипажът е бил задържан. Израелските власти осъдиха пленяването на кораба, като обвиниха Иран. Пресслужбата на израелската армия отрече корабът да е израелски.

Според службата за морски трафик корабът е пътувал под бахамски флаг. По-късно агенция Киодо информира, че оператор на „Галакси лийдър“ е японската компания „Нипон Юсен“ и че на борда е имало 25-членен екип, състоящ се от граждани на България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. Граждани на Израел и Япония в екипажа не е имало. Плавателният съд принадлежи на британска компания. На 29 ноември говорителят на хусите Мохамед Абдел Салам заяви, че те са разрешили на членовете на екипажа да се свържат със семействата си.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани