Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея обяви, че е изстреляла вчера междуконтинентална балистична ракета като предупреждение към САЩ

[post-views]
САЩ призоваха Северна Корея да прекрати "дестабилизиращите действия"

Северна Корея обяви днес, че е изстреляла вчера най-новата си междуконтинентална балистична ракета – „Хвасон-18“, която е способна да достигне всяка точка от територията на САЩ, предаде Ройтерс.

Този ход е бил предприет като предупреждение към Съединените щати заради засилващата се враждебност от тяхна страна, пише в съобщението, разпространено от севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. В текста се отбелязва, че държавният ръководител Ким Чен-ун лично е наблюдавал изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

Вчера южнокорейските въоръжени сили съобщиха, че Северът е изстрелял втора ракета в рамките на няколко часа, а източници от японското правителство предположиха, че става въпрос именно за междуконтинентална балистична ракета.

Днес севернокорейският лидер каза, че ракетният пуск изпраща „ясен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна истерия“ срещу страната му. „Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си“, предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея „никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете“.

САЩ и техните съюзници в региона – Южна Корея и Япония, осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също вчера Китай – най-близкият съюзник на Северна Корея, който преди е гласувал в подкрепа на санкции срещу нея – обаче многозначително прие високопоставена делегация на затворената комунистическа държава.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за севернокорейския ракетен опит по искане на Съединените щати и други страни.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол на свой ред предупреди Севера да не предприема провокации, които само ще му донесат още проблеми.

В съвместно изявление Вашингтон, Сеул и Токио обявиха, че са задействали изцяло система за проследяване в реално време на ракетните изпитания на Пхенян. САЩ и техните съюзници в Североизточна Азия освен това са се договорили да провеждат повече съвместни военни учения.

Войниците от международните сили под американско командване от южнокорейската страна на границата със Севера вече отново ходят въоръжени на фона на повишеното напрежение в региона, съобщи още Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани