Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния ще получи днес първия от два миночистача, купени от Великобритания

[post-views]
В Турция откриха морска мина близо до границата с България

Най-новият плавателен съд на Румънските военноморски сили – първият от два миночистача от клас Sandown, купени от Великобритания, пристига днес в пристанище Констанца, съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Въпреки че корабът е втора употреба, той идва оборудван с технологии от последно поколение и ще бъде един от най-модерните, но и от най-новите кораби от арсенала на румънския военноморски флот, коментира сайтът.

В контекста на заплахите от морски мини в Черно море Румъния купи от Великобритания за около 150 милиона евро два модернизирани миночистача от клас Sandown. Двата британски кораба са пуснати на вода през 1999 г. и 2000 г., но Румъния ще ги получи модернизирани и с технологии от последно поколение за борба срещу мините.

Миночистачът M270 „Младши лейтенант Йон Гичулеску“, бивш HMS „Blyth“ в Британския кралски военноморски флот, е първият от двата кораба, които ще пристигнат в Румъния. Корабът ще акостира днес в пристанище Констанца, след като е изминал 4500 морски мили от 15 ноември, тръгвайки от Великобритания.

Сайтът отбелязва, че плавателният съд е оперативно съвместим със структурите на НАТО, има водоизместимост от 600 тона, екипаж от около 40 военни, дължина 52,5 метра, ширина 10,9 метра, газене 2,3 метра и е оборудван с възможности за борба с морски мини (MCM).

Плавателните съдове разполагат с радар, сонар и малокалибрени оръжия (30-милиметрово оръдие и картечници), а основната им цел е да търсят, откриват, класифицират, проследяват и унищожават/неутрализират морски мини. Корабите са изработени от неметални материали, предимно от фибростъкло, за да избегнат максимално привличането на традиционните морски мини.

Хотнюз напомня, че от началото на войната в Украйна са открити над 150 морски мини, плаващи в Черно море, които биха могли да представляват опасност за морския трафик. От тях шест такива мини бяха открити в крайбрежната зона на Румъния и бяха неутрализирани от военноморските сили на страната.

Румъния обаче не разполагаше досега с модерни и адаптирани средства за борба срещу мините, отбелязва сайтът, като напомня, че намесата на румънските моряци е извършена, след като мините са били неутрализирани „ръчно“ от водолази от частите за обезвреждане на взривни устройства. В една от интервенциите един от румънските кораби дори беше повреден, след като в бурното море се доближи твърде много до мината, посочва Хотнюз.

Според изданието именно заради липсата на адекватни способности на Румънските военноморски сили за отговор на тези заплахи, Румъния е предприела бързи действия и е купила двата миночистача от клас Sandown от Великобритания.

Също така по-рано този месец турският министър на отбраната Яшар Гюлер съобщи, че Турция, Румъния и България планират да подпишат през януари споразумение за съвместен план за премахване на мините, плаващи в Черно море в резултат на войната в Украйна. Решението е взето след месеци на разговори между съюзниците от НАТО, отбелязва Ройтерс.

Гюлер каза пред журналисти в Анкара на 16 декември, че тристранната инициатива засега ще включва само Турция, Румъния и България и че министрите на отбраната на трите страни планират да подпишат споразумението на 11 януари в Истанбул.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани