Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел бил готов за едноседмична пауза във войната в Газа, за да освободи заложниците, твърди медия

[post-views]
Десетки хиляди се включиха в протест срещу Нетаняху

Според медийна публикация Израел е предложил да спре сраженията в Газа поне за една седмица на преговорите за освобождаване на още заложници от ивицата, предаде ДПА.

Новинарският портал „Аксиос „(Axios) във вторник съобщи, позовавайки се на двама израелски служители и „информиран източник“, че Израел очаква палестинската войнствена организация „Хамас“ да освободи повече от три дузини заложници в замяна.

По-рано във вторник израелският президент Ицхак Херцог допусна перспективата за нова пауза в бойните действия.

„Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, която да позволи освобождаването на заложниците“, заяви той пред дипломати, според говорител.

Предложението на Израел за поне едноседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на около 40 заложници е представено чрез посредника Катар, съобщи „Аксиос“.

Останалите жени, мъже над 60-годишна възраст и други заложници, които все още са държани в Газа, които са болни или тежко ранени и се нуждаят от спешна медицинска помощ, трябва да бъдат освободени, съобщи информационният портал.

Това е първото предложение на Израел, откакто миналия месец изтече едноседмичното прекратяване на огъня, съобщи „Аксиос“. По време на това прекратяване на огъня бяха освободени 105 заложници. В замяна Израел освободи 240 палестински затворници от израелски затвори.

В понеделник медиите съобщиха, че шефът на Мосад Давид Барнеа е консултирал директора на ЦРУ Уилям Бърнс и министър-председателя на Катар Абдулрахман Ал Тани във Варшава за нови преговори с „Хамас“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани