Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна: Русия използва нискокачествени, дефектни севернокорейски снаряди

[post-views]
Първата доставка на боеприпаси по чешката инициатива за Украйна съдържа десетки хиляди 155-милиметрови снаряди

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обяви, че поради недостатъчни боеприпаси собствено производство руските окупационни войски са принудени да прибягват до нискокачествени артилерийски и минохвъргачни атаки, доставяни от Северна Корея. В оперативния бюлетин на щаба за 20 декември се казва, че такива случаи са регистрирани по-специално в групата на войските „Днепър“ под командването на генерал Теплински, действаща в Южна Украйна.

Поради незадоволителното състояние на такива боеприпаси има уникални случаи на разкъсването им директно в цевите на оръдията и минохвъргачките на окупаторите, което води до загуба на оръжие и личния състав на похитителите, се казва още в прессъобщението с оперативна справка за 665-ия ден от началото на войната, публикувано в официалната страница на ГЩ на ВСУ във „Фейсбук“.

САЩ потвърдиха увеличените трансфери на оръжия и боеприпаси от Северна Корея към Русия след срещата между руския лидер Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун през септември.

Според южнокорейското разузнаване Северна Корея е доставила повече от милион снаряда на Русия, а Вашингтон изрази „дълбока загриженост“, че Северна Корея може да получи в замяна технология, свързана с ядрени или балистични ракети.

По-рано този месец украинският военен новинарски сайт Defence Express публикува анализ под заглавие „Руснаците недоволстват от качеството и количеството на севернокорейските артилерийски снаряди“, в който са описани както основните проблеми на тези снаряди, така и „спецификациите“ на някои от тях, които обясняват причините за проявяващите се дефекти. Така например при „изследване“ на произволно избрани боеприпаси с една и съща маркировка е установено, че са използвани различни видове барут и пълнежи с различно тегло.

Анализът е преведен и на английски език и може да бъде прочетен тук.

Източник: dnevnik.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани